BiH
221

Cvijanović: Proslava 9. januara, Dana RS-a, neće biti obavezna

FENA
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović potvrdila je danas da će biti izmijenjen Zakon o praznicima RS-a u dijelu koji se odnosi na (ne)obaveznost obilježavanja 9. januara, Dana RS-a.

Cvijanović je u izjavi novinarima u Bosanskom Brodu rekla da su jučer i nekim od ambasadora u BiH dali pojašnjenja u vezi s realizacijom odluke Ustavnog suda BiH u vezi s danom tog bh. entiteta.

"Postoje dva kolosijeka, koja idu paralelno. Jedan je da se održi referendum, koji jeste jedan od koraka u funkciji provođenja odluke Ustavnog suda BiH, a drugi je da se izvrše određene izmjene samog Zakona o praznicima RS-a, u jednom dijelu koji se odnosi na obaveznost. Smatramo da na taj način izvršavamo ono što jeste odluka Ustavnog suda i istovremeno želimo da testiramo i vidimo kakva je volja naroda na referendumu", rekla je ona.

Dodala je da vlast RS-a nema namjeru da na bilo koji način destabilizuje prilike u BiH.

"Niko nije rapisao referendum o disoluciji, o otcjepljenju, o secesiji. Referendum je raspisan jer želimo da građani kažu da li vole, da li žele, da li podržavaju 9. januar kao Dan Republike. Ne vidim zbog čega je potrebno da nas svi upozoravaju na stvari kojima se mi ne bavimo", rekla je Cvijanović.

I predsjednik RS-a Milorad Dodik je jučer za "Al Jazzeru“, upitan da pojasni proceduru izmjene Zakona o praznicima RS-a, kazao da je u procesu provedbe odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine navedeno da će se pristupiti izmjenama samog Zakona o praznicima RS-s, odnosno u dijelu koji se odnosi na član koji regulira obaveznost obilježavanja Dana RS-a.

Dodao je da u RS-u postoji saglasnost o tome da, ukoliko Bošnjaci ne žele slaviti 9. januar kao Dan RS-a, to i ne moraju, te da vlasti RS-a to ne vide kao problem.