Dvostruki aršini
214

Burna konferencija Ljekarske komore KS: Raspravljali i optuživali novinare, a izbjegavali odgovore

A. Z.
Nakon burnih reakcija javnosti zbog pokretanja postupka za oduzimanja licence ortopedu Ismetu Gavrankapetanoviću Ljekarska komora KS organizovala je konferenciju za medije kako bi razjasnila sve nejasnoće. No, konferenciju je obilježila žustra rasprava s predstavnicima medija jer prisutni na konferenciji nisu dali konkretan odgovor ni na jedno postavljeno pitanje.

Umjesto da odgovore na pitanja novinara, koja su bila izuzetno jasna i precizna, a na koja odgovori interesuju javnost, ljekari su sve vrijeme nevješto pokušavali izbjeći konkretne odgovore, optužujući novinare da nisu objektivni.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Između ostalog, nije bilo odgovora na pitanje zašto su članovi pojedinačno glasali za nastavak postupka protiv Gavrankapetanovića, čime je to Gavrankapetanović uvrijedio ljekare, kao ni zbog čega je njegova izjava sporna i uvredljiva, a nije sporna izjava profesorice Sebije Izetbegović koja je javno rekla da niko od ljekara na Pedijatrijskoj klinici ne želi liječiti Nadin Smajlović. Problem je što protiv profesorice Izetbegović niko nije podnio prijavu, a protiv doktora Gavrankapetanovića jesu pedijatri s Pedijatrijske klinike Jezero.

"Podnijeli smo prijavu jer je u javnosti stvorena atmosfera da smo odbili da liječimo dijete, a dok je dijete bilo u Turskoj formirali smo konzilij kako bismo formirali tim ljekara koji će pristupiti liječenju. To se dijete liječilo i liječi kod nas. Dokaz su datumi i naša komunikacija u kojoj tražimo dokumentaciju iz Turske i patohistološki nalaz, nudimo roditeljima da nađu kliniku koju će KCUS platiti da napravi reviziju. Pokušavamo komunicirati s institucijom u Turskoj koja je postavila dijagnozu. Imamo pojedinačne dokaze kada se dijete javilo. Doktor Gavrankapetanović je formirao javno mišljenje da smo odbili liječenje djevojčice. Dao je izjavu da će 'kamenje koje se baca na njega popločati na putu dobra', ovo je njegova objava gdje je stavio naše slike i nazvao nas djecoubicama", kazao je Raho Spahović, pedijatar s Pedijatrijske klinike Jezero.

Raho Spahović (Foto: D. S./Klix.ba)
Raho Spahović (Foto: D. S./Klix.ba)

Na pitanje zašto nisu reagovali na izjavu Sebije Izetbegović i barem javno kazali da nije tačno da ne žele liječiti djevojčicu, ljekari su pokušavali izbjeći odgovor navodeći da Izetbegović to nije izjavila, a zatim da je njena izjava izvučena iz konteksta. Na isti način su izbjegavali i odgovor i na pitanje da li će tužiti Izetbegović ako vide snimak njene izjave.

"Ne znam o čemu govorite. Nemojte ovdje ulaziti spekulacijama. Da nam je bilo ko zabranio liječenje, podnio bih prijavu. Ono što sam ja čuo jeste da nećemo liječiti nikoga pod prijetnjom pištoljem. To je ono što sam ja čuo. Molim Tužilaštvo KS da završi istragu ili neka nas uhapsi ili neka nas oslobodi. Budite hrabri, nemojte biti kukavice", poručio je Spahović odlučno tvrdeći da mediji nisu objektivni jer traže odgovore.

Enra Mehmedika-Suljić, predsjednica Odbora za medicinsku etiku i deontologiju Ljekarske komore KS, kazala je novinarima da su obrnuli tematiku današnje konferencije.

Enra Mehmedika-Suljić (Foto: D. S./Klix.ba)
Enra Mehmedika-Suljić (Foto: D. S./Klix.ba)

"Ako ćemo govoriti s aspekta istupa bilo koga, to ne znači da je odbijeno liječiti dijete i da ono nije liječeno. Izjava Ismeta Gavrankapetanovića je neistina i stavljanje mete na leđa svih kolega koji časno rade svoj posao. Odbor radi samo po prijavama, mediji tvrde da je odbijeno liječenje na osnovu izjave ili dijela izjave, a mi imamo dokaze da je dijete liječeno", kazala je Mehmedika-Suljić odgovarajući na pitanje da li je neko od ljekara bio dužan da Ljekarskoj komori prijavi izjavu profesorice Sebije Izetbegović koja je javno rekla da niko ne želi liječiti dijete takvih roditelja, a nakon što je djevojčicin otac gasnim pištoljem prijetio ljekaru s Pedijatrijske klinike.

Mehmedika-Suljić je kazala da je za nastavak postupka za oduzimanje licence doktoru Gavrankapetanoviću glasalo četiri od pet prisutnih članova na sjednici i da je to dovoljno da se odluka uputi na autorizaciju i dostavi podnosiocima prijave te uputi tužitelju Ljekarske komore koji na osnovu priložene dokumentacije donosi odluku da li postoji kršenje članova medicinske etike i deontologije.

Jasmina Cero (Foto: D. S./Klix.ba)
Jasmina Cero (Foto: D. S./Klix.ba)

"Tužitelj će donijeti odluku da li ima elemenata za pokretanje postupka ili će odbiti zahtjev za pokretanje postupa jer nema elemenata, a pravo žalbe ima svaka nezadovoljna strana. Ako postoje elementi kršenja kodeksa, spis ide Disciplinskoj komisiji koja radi svoj dio posla i dolazi Sudu časti Ljekarske komore koji ima devet članova ljekara. Na njihovu odluku opet postoji pravo žalbe drugostepenom Disciplinskom sudu Federalne ljekarske komore. Kazne mogu biti opomena, ukor ili oduzimanje licence. Oduzimanje licence je za teška kršenja kodeksa, naročito koja se tiču ljekarske greške. Ova komora je oduzela samo dvije licence i to na osnovu pravomoćne sudske odluke. Ovaj postupak ne vodi oduzimanju licence", objasnila je advokatica Jasmina Cero, punomoćnica Ljekarske komore KS.

Doktor Ismet Gavrankapetanović nije prisustvovao konferenciji za medije.