SDP BiH
0

Budžet Kantona Sarajevo je nerealan

FENA
Budžet koji bi Skupština Kantona Sarajevo trebalo da usvoji na sjednici koja će biti održana za dva dana je nerealan i s prihodovne i s rashodovne strane, ocijenili su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Kantonalnog odbora SDPBiH Fikret Musić i dopredsjedavajući Skupštine KS-a Svetozar Pudarić.

Musić je naveo da prilikom izrade budžeta nije organizirana nikakava javna rasprava, već je Vlada Kantona Sarajevo sve dovela pred svršeni čin, budući da za dva dana ističe Zakon o privremenom finansiranju.

Zbog toga je SDP organizirao svojevrsnu "mini javnu raspravu" s predstavnicima većine budžetskih korisnika, uključujući sindikate i uprave javnih preduzeća i ustanova, od kojih su dobili odgovor da ih niko iz Vlade KS-a nije niti zvao niti konsultirao prilikom izrade budžeta, kazao je Musić.

Pudarić je rekao da se "čovjek izgubi u svim njihovim labirintima koji su i napravljeni s ciljem da se ljudi izgube".

Kazao je da ovaj prijedlog budžeta uključuje oblike dodatnog finansiranja, uključujući sredstva od kredita MMF-a od 55 miliona KM, koja uopće nisu sigurna, a to je osam posto planiranog budžeta ili mjesec dana života u Kantonu Sarajevo.

Osim toga, budžet Kantona bit će opterećen sa 60 do 70 miliona KM troškova za plaćanje obaveza iz prethodnih godina, a već sada nema novca za njihovu isplatu.

Prema Pudariću, to znači da je budžet planiran za samo 10 mjeseci, odnosno do izbora, a nakon toga "ko zna ko će nam pomoći".

I s rashodovne strane, posebno u oblasti socijalne politike, budžet ne omogućava izvršenje obaveza prema korisnicima, čiji bi se broj mogao znatno smanjiti, smatra on.

Pudarić je dalje naveo da ni Ministarstvo za boračka pitanja neće moći uspjeti ispuniti obaveze iz zakona i konkursa te da je očigledno da Vlada KS-a u narednih četiri-pet mjeseci namjerava da balansira i izbjegava kapitalne investicije da bi do izbora situacija izgledala "normalno".

Međutim, kazao je on, socijalni pritisci su već tako jaki da postoji opasnost od velikih protesta, što su neki sindikati i najavili.

Izrazio je nadu da će Vlada KS-a pokazati "barem malo morala" i odmah pristupiti izradi rebalansa "napuhanog" budžeta od 699 miliona KM, kojim su, kako je rekao, "spojene želje" obje vladajuće stranke u kantonu: SDA i Stranke za BiH.

U SDP-u upozoravaju i da je Vlada KS-a odbila ponudu Sindikata srednjeg obrazovanja za potpisivanje aneksa kolektivnog ugovora, čime bi se spriječile tužbe uposlenika zbog neisplaće razlike toplog obroka i regresa. Ukupna visina ovog iznosa mogla bi dostići 19 miliona KM. Tužbe se podnose pojedinačno, a iako su iz ovog sindikata u početku kočili ove tužbe sada govore da će ih potaknuti.

Slično je i s policijom, čija su 793 djelatnika već tužila Vladu KS-a zbog neplaćenog prekovremenog rada, rada praznikom i drugog. Prema procjenama advokata, vrijednost ovih tužbi već je premašila devet miliona KM.

Pudarić je rekao da i ovi primjeri pokazuju da Vlada pušta da se stvaraju obaveze koje će nakon oktobarskih izbora morati da plati neko drugi.