Suosjeća se sa žrtvama rata
2

Budistički sveštenik: Sarajevo je veoma bitan grad za cijeli svijet

Anadolija
Budistički sveštenik iz Mijanmara i jedan od učesnika Međureligijske konferencije koja se održava u Sarajevu, U Uttara, izjavio je za agenciju Anadolija kako je oduševljen činjenicom da ljudi različitih vjera i nacija žive u miru u Bosni i Hercegovini.
U Uttara (Foto: Agencija Anadolija)
U Uttara (Foto: Agencija Anadolija)
Utara je kazao da budistički sveštenici, koji su stigli na konferenciju u Sarajevo, suosjećaju sa ljudima koji su izgubili oca, majku, brata ili sestru u proteklom ratu.

"Iskreno se nadam da će naše molitve i dijalozi za mir ovdje u Sarajevu biti pozitivni i korisni za budućnost. Mislim da su građani Sarajeva najbolje uspjeli pokazati da je moguće živjeti zajedno. Sarajevo je veoma bitan grad za cijeli svijet. U Sarajevu vidim ostatke rata i suosjećam sa ljudima koji su propatili“, istakao je Uttara.

Sveštenik iz Mijanmara je za agenciju Anadalija prokomentarisao aktuelnu situaciju u Mijanmaru i masovne zločine koje su nad Rohingya muslimanima u toj zemlji počinili pripadnici vladinih snaga. Ovaj budistički sveštenik je istakao kako budisti s muslimanima nikada nisu imali problema.

"Već dugi niz godina mi živimo zajedno. Uvijek smo živjeli u slozi i miru. Do trenutne situacija je su doveli politika i vlada, a ne vjera. Mi smo se molili za njih i poslali smo poruku mira“, istakao je u izjavi za agenciju Anadolija budistički sveštenik U Utara, učesnik Međunarodne konferencije za mir "Naša je budućnost živjeti zajedno - Religije i kulture u dijalogu", koja se od jučer održava u glavnom gradu BiH.