Putovanja
17

Kako se živi u najvećem budističkom gradu na svijetu

Klix.ba
Među zelenim brežuljcima Larung Gar doline u Kini smjestilo se najveće budističko naselje u svijetu.

Hiljade crvenih koliba u mjestu Sertar dom su za više od 40.000 monahinja i monaha, koji su ovdje pronašli svoje utočište.

Živopisno naselje počelo je nicati 1980. godine na 3.800 metara nadmorske visine. Vjernici vode oštru borbu sa teškim vremenskim uvjetima, ali se vremenom adaptiraju i nauče živjeti na takvoj visini.

Crvene kolibe sagrađene su jedna uz drugu, no monahinje i monasi su odvojeni na osnovu doba i spola. TV prijemnici su zabranjeni i sve je podređeno molitvama, učenju i predavanjima na budističkoj akademiji. Začudo, dozvoljeni su pametni telefoni, a većina monaha posjeduje iPhone.

Svi koji žele doći ovdje moraju putovati kočijom punih 20 sati iz najbližeg grada Chengdua. To je uradio fotograf Wanson Luk koji je svojim fotoaparatom zabilježio život u ovom udaljenom mjestu.

Luk je kazao da su ovdje svi dobrodošli, te da se mještani i izdržavaju izdavanjem gostinskih soba turistima te donacijama.

Fotograf je imao priliku da prisustvuje pogrebnim ceremonijama, a za Daily Mail je prenio svoje iskustvo.

"Tijela se izlažu pred nekoliko stotina kondora. Vjeruje se da kondori najviše pojedu tijela dobrih ljudi i zato svi to priželjkuju", ispričao je Luk.