BiH
0

Budimpešta ulaže novac za obnovu Vijećnice

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas delegaciju Budimpešte s gradonačelnikom Gaborom Demszkyem na čelu. Razgovarano je o intenziviranju buduće saradnje dvaju pobratimskih gradova.

"Gradonačelnik Budimpešte je danas ovdje da potvrdimo saradnju koju smo obnovili nakon potpisivanja Sporazuma 2005. i nakon mog odlaska prošle godine u Budimpeštu. Gradsko vijeće Grada Budimpešte je, na njegovu inicijativu, donijelo odluku da pomogne obnovu sarajevske Vijećnice tako da će iz budžeta izdvajati godišnje po 15.000 eura u naredne tri godine", kazala je novinarima nakon sastanka gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Gradonačelnik Budimpešte Gabor Demszky je naglasio da je Republika Mađarska već počela s donacijama za taj projekt.

"Sarajevo je evropski grad i želimo da pokažemo solidarnost drugih evropskih gradova sa Sarajevom u projektu rekonstrukcije Vijećnice", kazao je gradonačelnik Budimpešte dodavši da u taj projekt ne bi trebala biti uključena samo Mađarska.

"Preuzet ću na sebe odgovornost da pokažem ovaj projekt gradonačelnicima drugih glavnih gradova u Evropi, koje ću sresti idući mjesec u Ljubljani, i predložim im da zajedno s Mađarskom krenu u rekonstrukciju biblioteke i Vijećnice", kazao je gradonačelnik Budimpešte Gabor Demszky.

Saradnja dvaju pobratimskih gradova bit će nastavljena i na kulturnom planu.

Sarajevo će uradit i projekt "Moj grad Sarajevo" koji će biti prezentiran u Mađarskoj na jedan specifičan način, na brodu na Dunavu, s kulturnim sadržajem, kao što se prezentirala Moskva, Amsterdam i drugi gradovi.

"Prihvatili smo taj projekt i realizirat ćemo ga u toku godine s našim umjetnicima, a gradonačelnik Budimpešte će s mađarskim muzičarima u uzvratnoj posjeti doći u Sarajevo u okviru Baščaršijskih noći", kazala je gradonačelnica Borovac.

"Lični doprinos gradonačelnika Budimpešte za Sarajevo je album fotografija koje je napravio u ratu u Sarajevu i koji je poklonio Gradu, a došao je i s izložbom fotografija restauriranih objekta u Budimpešti kako bi nam pokazao kako su stare zgrade i objekti od kulturnog značaja renovirani i pretvoreni u kvalitetne sadržaje i dao nam mogućnost da mi takve projekte radimo u Sarajevu", kazala je gradonačelnica Borovac.

Ugovor o pobratimstvu Grada Sarajeva i Grada Budimpešte potpisan je 1995. godine.