Povodom posljednjih incidenata
0

Budimir pozvao navijače da ne podstiču mržnju

SRNA
Živko Budimir
Živko Budimir
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pozvao je sve navijačke grupe u BiH da svojim ponašanjem na stadionima ne podstiču međunacionalnu, međureligijsku ili međurasnu mržnju.

Ovosedmični incident policije i navijača na utakmici fudbalskih klubova "Željezničar" i "Zrinjski" u Sarajevu primjer je "kako ne bi trebalo da djeluju i kako ne bi trebalo da se međusobno ophode, bez obzira kojoj grupi pripadali i bez obzira koji posao radili", saopšteno je iz Budimirovog kabineta.

Budimir je pozvao i pripadnike MUP-a da ne djeluju izvan okvira svojih ovlaštenja. 

"Snimci sa spomenute utakmice pokazuju pretjeranu upotrebu represivnih mjera policijskih službenika te želim da vjerujem da njihovo djelovanje nije naišlo na podršku nadređenih", istakao je on.

Prema Budimirovim riječima, neophodno je da navijači znaju da korektnim ponašanjem na utakmicama mogu doprinijeti normalizaciji odnosa u društvu BiH.

Predsjednik FBiH ističe potrebu da, konačno, svi zajedno rade na stabilizaciji stanja u BiH. 

"Samo međusobnim poštovanjem i tolerancijom se možemo izboriti za kvalitetniji život i za bolju budućnost naše djece i BiH", istakao je Budimir.
Navijači "Zrinjskog" na Grbavici su tokom utakmice "Željezničar-Zrinjski" u srijedu, 24. avgusta, u Sarajevu, uzvikivali ustaške pokliče i pjesme posvećene Anti Paveliću, te negirali postojanje BiH, nakon čega su uz asistenciju policije MUP-a Kantona Sarajevo odstranjeni sa stadiona na Grbavici.