"Vrijeme je da ga raskrinkamo"
25

Budimir otputovao u Južnu Koreju, SDP ostao da se ljuti i optužuje ga

Piše: E. Gorinjac
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je spakovao kofere i otputovao u Južnu Koreju, a SDP je ostao da se ljuti i optužuje ga za opstrukcije u tom bh. entitetu, za zloupotrebu položaja i sve ono što je u ovom momentu negativno.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Federalni ministar pravde i član SDP-a Zoran Mikulić je kazao kako je danas postalo jasno da predsjednik FBiH nema namjeru uputiti prijedlog za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, čime direktno vrši opstrukciju mogućnosti razrješavanja krize u FBiH.

"Njegova osnovna funkcija kao šefa izvršne vlasti u FBiH je da pokuša riješiti deblokatu parlamenta i vlade, ali ovom gestom je pokazao da to nema namjeru činiti. Umjesto toga on traži neke dodatne provjere predloženog kandidata za Ustavni sud Šahbaza Džihanovića, što je direktan utjecaj na nezavisnost pravosuđa i miješanje u rad Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća", mišljenja je Mikulić.

Sastanak koji je Budimir sazvao prije dva dana sa predstavnicima stranaka u FBiH, u SDP-u su nazvali potpuno nepotrebnim i besmislenim. Podsjetimo da je sastanku prisustvovao i predstavnik ove stranke.

U SDP-u ocjenjuju kako je i onima iz međunarodnih krugova postalo jasno da se radi o opstrukcijama koje onemogućavaju razrješenje krize u Federalnoj vlasi, odnosno onemogućuju smjenu Vlade.

Na konferenciji za medije u SDP-u danas se novinarima obratila i Besima Borić, zastupnica u Parlamentu FBiH. Prema njenom mišljenju nakon posljednjih dešavanja jasno je da Budimir sve radi "da zloupotrijebi sve moguće i nemoguće mehanizme koji su često nedorečeni, a koji su mu dati u nadležnost".

"Postavlja se pitanje zašto to radi i u ime koga to radi. Često kaže da to radi u ime građana, a definitivno je jasno da radi na štetu FBiH i njenih građana i mora snositi odgovornost za ono što bi se moglo dalje događati ako i dalje nastavi zloupotrebljavati svoj položaj. Otputovao je u Južnu Koreju, ne bih to komentirala kao ni njegova dva izleta u zadnjih šest mjeseci u Ameriku. Šta je cilj odlaska tamo i da li je eventualno produkt razgovora vođenih tamo, ko zna s kakvim interesnim grupacijama, i ovo što sada radi", kazala je Borić.

Vrijeme je da se Budimir raskrinka, govore u ovoj stranci, kao i oni koji stoje iza njega i uz njega.

"Ne donose se nikakve strateške odluke, ne predlažu se zakoni, donose se samo one odluke koje su neophodne...", kazao je Mikulić.