Dženaza u Tuzli
142

Brojni građani se oprostili od Saliha Brkića: Bio je sinonim dobrog bh. čovjeka i novinara

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Članovi porodice, uglednici iz javnog i političkog života te kolege i prijatelji danas su se oprostili od Saliha Brkića, istaknutog bh. novinara. U rastaknu je poručeno da je Brkić bio sinonim dobrog bh. čovjeka i novinara.
Veliki broj kolega danas je također prisustvovao posljednjem ispraćaju Brkića, a među njima je i novinarka Nađa Ridžić, koja obnaša i funkciju predsjednice Društva novinara BiH.

”Nije mu trebao neki portal ili Facebook da zna gdje se šta dešava. Njega su zvali ljudi jer su mu vjerovali. On je živio vrijeme u kojem je njegova priča bila istina. Nažalost, sa Salihom odlazi dio nas, odlazi to dobro novinarstvo kada se novinarima i medijima vjerovalo", kazala je Ridžić.

Predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović danas se također oprostio od Brkića, kazavši za njega da on nije bio samo novinar, već i humanista te sinonim za dobrog bosanskoherecgovačkog čovjeka.

"Svaka njegova reportaža se morala pratiti sa istinskom dubinom i simpatijom. U novinrsku profesiju unosio je kompletnog sebe. Teško će se nadoknaditi taj gubitak", poručio je Vujović.

Od doajena bh. novinarstva oprostile su se kolege iz Centra Federalne televizije iz Tuzle, kojem je taj kolektiv bio druga kuća. Upravo iz ovog centra Brkić je otišao u zasluženu penziju. Ni nakon odlaska u penziju, Brkić nije ostavio svoje novinarsko pero po strani.

"Novinarima bi trebalo biti lako pisati, prenijeti emocije na papir. No, ipak, postoje trenuci kada novinarsko pero presuši. Nama, čika Salihovoj djeci iz ITC-a Tuzla, to se desilo u petak. Naša bol i žalost ne može se porediti sa boli porodice. No, imajući u vidu činjenicu da su redakcije mnogima od nas, a posebno čika Salihu, bile druga kuća, mi smo njega, a i on nas, na neki način doživljavali drugom porodicom. Salih Brkić veliki novinar, još veći čovjek", rekao je šef tuzlanskog centra FTV-a Dino Durmić.

Bh. novinarsku scenu u petak je potresla informacija o smrti Saliha Brkića, koji je preminuo nakon kraće bolesti u 75. godini.

Brkić je za vrijeme agresije izvještavao sa skoro svih ratišta u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, posebno u Srebrenici. Uvijek je bio tamo gdje je najteže, a u svom posljednjem razgovoru za Klix.ba prije skoro tri godine je kazao da Srebrenica predstavlja njegovu najveću ranu, dok genocid počinjen u ovom gradu sramotu za cijeli svijet, posebno međunarodnu zajednicu.

Za svog života Brkić je dobio i veliki broj priznanja.