Nedostaje obrazac
0

Brojanje glasačkih listića s biračkog mjesta u Banjoj Luci

FENA
Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o brojanju glasačkih listića s redovnog biračkog mjesta 034B150 (Banja Luka) jer nedostaje obrazac o rezultatima glasanja s tog biračkog mjesta.

Brojanje će biti obavljeno u petak, 15. oktobra, u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u prisustvu izbornih posmatrača.

Centralna izborna komisija BiH trenutno je u postupku utvrđivanja izbornih rezultata, a to podrazumijeva objedinjavanje glasova s redovnih biračkih mjesta, s biračkih mjesta gdje su glasali birači u odsustvu, glasova birača koji su glasali putem mobilnog tima, glasova birača koji su glasali putem pošte i u DKP-a, te glasova birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

U skladu s članom 15.7 svaki kandidat za izbornu funkciju na nivou Bosne i Hercegovine ili na nivou entiteta dužan je u roku 15 dana od dana prihvatanja kandidature za izbore podnijeti Centralnoj izbornoj komisiji BiH potpisanu izjavu o imovinskom stanju, navodi se u saopćenju CIK-a.

Obavezu dostavljanja izjava o imovinskom stanju imalo je 3.900 ovjerenih kandidata za navedene nivoe vlasti.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH do danas izjave o imovinskom stanju nije dostavilo osam kandidata.

Centralna izborna komisija BiH će u narednom periodu u skladu sa zakonom pristupiti izricanju novčanih sankcija.

Kandidati koji nisu ispunili zakonsku obavezu dostavljanja izjava o imovinskom stanju su Muhamed Kovačevič (BOSS - Bosanska stranka - Mirnes Ajanović), Perica Stanić (Hrvatska koalicija HDZ 1990 - HSP BiH), Mato Dadić (Hrvatska koalicija HDZ 1990 - HSP BiH), Janja Petrović (Hrvatska koalicija HDZ 1990 - HSP BiH), Niko Mikulić (Hrvatska koalicija HDZ 1990 - HSP BiH), Milorad Bojić (SDUBiH - Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine), Sumeja Osmanović (SDUBiH - Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine) i Alen Proho (Stranka udruženih nezavisnih demokrata Bosne i Hercegovine), saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a.