BiH
0

Britanski ambasador u posjeti Centralnoj banci

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham posjetio je danas Centralnu banku BiH (CBBiH) i sa guvernerom CBBiH Kemalom Kozarićem razgovarao o uticaju svjetske ekonomske krize na BiH, posebno na bankarski sektor.

Tokom razgovora je istaknuto da je bankarski sektor odgovorio izazovima krize čiji se uticaj danas više ogleda u realnom nego u finansijskom sektoru.

Guverner je naglasio da CBBiH očekuje od banaka da više podrže privredu i građane te ukazao na značaj političke stabilnosti i na činjenicu da rizik zemlje ima uticaja na kamatne stope.

Guverner je informirao britanskog ambasadora da je na posljednjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH formiran Komitet za stabilnost finansijskog sektora čiji je osnovni zadatak da, na osnovu izvještaja i testova na stres, prati zbivanja u finansijskom sektoru i u slučaju potrebe poduzima određene mjere.

Također je ukazao na poteškoće u realnom sektoru i na pokazatelje koji su rezultat tih poteškoća.

Ambasador Tatham je čestitao Kozariću na ponovnom imenovanju za guvernera CBBiH, te njemu i instituciji poželio uspješan rad u narednom periodu, saopćeno je iz CBBiH.