BiH
1

Brisel: BiH neće biti ukinut bezvizni režim

SRNA
"Mapa puta" za BiH i pitanje bezviznog režima ne mogu se zvanično povezivati i u septembru neće biti nikakvih protivmjera EU prema BiH, izjavio je Srni neimenovani evropski diplomata.

Iz Brisela je Srni saopćeno da su zadaci koje BiH treba da ispuni kako bi ostvarila napredak u pogledu približavanja EU "dobro poznati i nisu se mijenjali".

"Svi politički lideri i predstavnici BiH prihvatili su ove zadatke i rokove za njihovo izvršenje 27. juna u Briselu. Najhitniji rok predviđa upućivanje prijedloga izmjene Ustava BiH u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima (presuda u slučaju “Sejdić i Finci”) Parlamentarnoj skupštini BiH do kraja augusta“, saopćeno je iz sjedišta EU.

U saopćenju se ističe da je odgovornost za postizanje napretka u preuzetim obaveza u potpunosti na liderima u BiH.

„EU očekuje konkretne rezultate u realizaciji "Mape puta" ukoliko BiH želi da postigne napredak na putu ka EU. Na to treba usmjeriti pažnju zbog predstojećih rokova“, ističe se u saopćenju.

Portparol Delegacije EU u BiH Zora Stanić rekla je danas Srni da će sastanak političkih lidera u BiH sa predstavnicima EU, na kojem bi trebalo da bude riječi o napretku u realizaciji "Mape puta" dogovorenoj 27. juna u Briselu, biti održan u prvoj polovini septembra u Sarajevu u organizaciji delegacije EU.