Saznaje Klix.ba
81

Brčko: U toku pretraživanje bunara u dvorištu zbog mogućeg pronalaska ostataka žrtava rata

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Instituta za nestale osobe BiH na području Brčkog izvode čišćenje bunara dubine sedam metara u dvorištu jedne kuće u privatnom vlasništvu u naselju Meraje zbog informacije o mogućem pronalasku posmrtnih ostataka, saznaje Klix.ba.
Da se trenutno na lokalitetu naselja Meraje u Brčkom provodi ekshumacija za Klix.ba je potvrdila glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

"Riječ je o dvorištu kuće u privatnom vlasništvu, u kojem se pretražuje bunar koji se tu nalazi. Prema informacijama kojima raspolažemo, pretpostavlja se da bi se na ovom lokalitetu mogli naći posmrtni ostaci jedne ili dvije žrtve protekloga rata", kazala je Fazlić za Klix.ba.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Fazlić nam je kazala da se trenutno čisti bunar dubine sedam metara te izvjesno ekshumacija neće biti okončana danas.

"Bunar je izuzetno dubok, radovi su u toku te će se oni na ovom lokalitetu nastaviti i sutra. Dosad nisu pronađeni posmrtni ostaci", dodala je Fazlić.

Pored članova Instituta za nestale osobe BiH, na terenu se nalazi i vlasnik kuće, zatim predstavnici Tužilaštva BiH, policija te postupajući patolog.

Inače, prije nekoliko dana u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića u Brčkom su pronađeni i ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rada.

Prema informacijama kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, najvjerovatnije sa područja Srebrenice.

Posmrtni ostaci žrtve su doneseni u Brčko neposredno nakon rata, a 2012. godine su zakopani i skriveni ispod fontane u privatnom dvorištu, najvjerovatnije od vlasnika parcele.