BiH
0

Brčko: Osumnjičenima za trgovinu heroinom i marihuanom pritvor do 30 dana

FENA
Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor prema pet osoba zbog osnovane sumnje da su se tokom godine na području Brčko distrikta i šire protivpravno bavili prodajom opojnih droga heroin i marihuana, saopćeno je iz tog tužilaštva.

Četiri muškarca i jedna ženska osoba iz Brčkog sumnjiče se da su tokom godine sve do prije dva dana kada su lišeni slobode, neovlašteno radi prodaje kupovali, držali, prenosili i posredovali u prodaji i prodavali supstance propisom proglašene opojnim drogama. Osumnjičeni, čiji su inicijali I.R. (35), A.T. (27) i A.S. (31), sumnjiče se da su se tokom zadnjih nekoliko mjeseci bavili neovlaštenim prometom marihuane i heroina. S druge strane, inkriminacije o prometu marihuane, koje se vezuju za osumnjičenog E.N. (29) i osumnjičenu S.J.P. (25), odnose na period od mjeseca marta ove godine do 17. decembra.

Preduzetim istražnim radnjama utvrđena je osnovana sumnja da su osumnjičeni s ciljem prodaje opojnih droga krajnjim korisnicima s područja Brčko Distrikta dostavljali marihuanu u paketićima težine od 0,73 do 9,60 grama. Dosadašnji rezultati istrage, uključujući tu i dokaze prikupljene u okviru akcije kodnog naziva “Taksi”, pokazuju da su se neki od njih (A.S. i I.R ) bavili i prodajom heroina u količinama od 10 do 22 grama. Osim na području Brčkog sumnja se da su oni heroin prodavali i za kupce sa područja FBiH i Republike Hrvatske.

Nakon što ih je ispitalo u svojstvu osumnjičenog i donijelo naredbu o njihovom daljem zadržavanju, Tužilaštvo je jučer podnijelo prijedlog za određivanje pritvora prema njih petoro. U prijedlogu, koji je Osnovnom sudu Distrikta dostavljen u večernjim satima, Tužilaštvo je ocijenilo je da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Uz to, ocijenjeno je da postoji opasnost da će oni ponoviti krivično djelo, s obzirom na učestalosti radnji za koje se sumnjiče i njihovu dosadašnju osuđivanost.

Na današnjem ročištu za određivanje pritvora prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH prihvaćen je u cijelosti, te je osumnjičenima određen pritvor u trajanju do trideset dana. Na ovo rješenje može se izjaviti žalba Apelacionom sudu Brčko Distrikta BiH, koja pak ne zadržava njegovo izvršenje, navodi se u saopćenju.