Charles English
0

"Brčko je vrlo važno pitanje za SAD"

FENA
Američki ambasador u BiH Charles English izjavio je danas u Mostaru kako je vrlo zahvalan što su politički lideri došli do sporazuma u vezi s amandmanom za Brčko, dodavši kako je Brčko jako važno pitanje za SAD.

English je u izjavi za novinare kazao kako smatra da ovaj amandman kojeg su uradili neki lokalni lideri ustvari radi neke vrlo bitne stvari koja je važna za status Brčko distrikta, odnosno da garantira u Ustavu status Brčkog onakav kakav je definiran po finalnoj odluci i ostalim odlukama, a Skupštini Brčkog daje direktan pristup Ustavnom sudu.

"To su bila dva ključna cilja koje je postiglo Vijeće za implementaciju mira kao dio strategije u vezi sa zatvaranjem Ureda visokog predstavnika. Zaista mi je drago reći da su razgovori koje smo vršilac dužnosti visokog predstavnika u BiH Raffi Gragorian i ja jučer imali s članovima Zastupničkoga doma pokazali da ovaj amandman ima vrlo široku podršku.

Međutim, ne postoji konsenzus u vezi s amandmanom, tako da je zaista neophodno da nastavimo s ovom vrstom konsultacija da bismo osigurali da postoji dvotrećinska većina i u Zastupničkome i u Domu naroda. Mislim da to možemo uraditi i nadam se da će ljudi shvatiti da je ovaj amandman dobar i za Brčko i za BiH", kazao je English.

Govoreći o predstojećem sastanku trojice političkih lidera u BiH Sulejmana Tihića, Dragana Čovića i Milorada Dodika, English je kazao da su od samog početka razgovora i prudskog procesa SAD podržavale i ideju dijaloga i ideju postizanja konsenzusa.

"Pozdravit ćemo nastojanja ove trojice lidera da se postigne i širi konsenzus. Ono što su uradili ovi lideri pomoglo je da se postave temelji za rad u vezi s postizanjem sporazuma oko Brčkog. Nadamo se da će njihov dalji rad i ono oko čega se dogovore omogućiti, postaviti temelje za dogovor oko državne imovine. Što se tiče ustavne reforme to mora biti pitanje oko kojeg se razgovara na vrlo širokoj osnovi. U svakom slučaju, podržavamo ove inicijalne, početne razgovore kao način otpočinjanja procesa bavljenja ovim ključnim pitanjima", kazao je English.

Inače, English je danas gostovao u Nansen dijalog centru u Mostaru, gdje je sa studentima i učenicima razgovarao o svakodnevnim obavezama i aktivnostima koje obavlja na funkciji američkog ambasadora u našoj zemlji.