BiH
199

Bratstva ne poznaju granice: U Cazinu upriličen iftar za više od 3.000 postača

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Na Trgu zlatnih ljiljana u Cazinu večeras je upriličen iftar za više od 3.000 postača iz ovog grada, ali i mnogobrojne goste sa prostora cijelog Unsko-sanskog kantona, pa i šire.

Veliki iftar pod nazivom “Bratstva ne poznaju granice“ zajednički su organizirale općine Bajrampaša iz Istanbula i općina Cazin, te Medžlis islamske zajednice Cazin.

Uz zvaničnike iz općine Bajrampaša, sa konvojem “Bratstva ne poznaju granice“ stiglo je i osoblje od stotinjak članova koje je već iskusno u organizaciji ovakvih događaja, a o tome svjedoče brojni iftari koje su proteklih godina organizirali u diljem Balkana. Nakon Sofije, Beograda i Zagreba, ovog ramazana konvoj "Bratstva ne poznaju granice“ iz turske općine Bajrampaša stigao je upravo u Cazin.

"Mogu se samo zahvaliti našim prijateljima iz Turske što su odabrali upravo Cazin da bude jedan od gradova koje će posjetiti", kazao je Nermin Ogrešević, načelnik općine Cazin.

Iftari “Bratstva ne poznaju granice“ organiziraju se već dvanaest godina na Balkanu početkom svakoga mjeseca ramazana. Specifični su ne samo po broju ljudi koje okupljaju već i po kompletnom programu koji ide uz njih.

Naime, uz iftar, izveden je i bogat vjersko-kulturni program sa brojnim zanimljivim sadržajima iz turske tradicije. Konvoj je pratilo i pet televizijskih ekipa iz Turske, od kojih su tri radile direktan prijenos iftara iz Cazina.

Općina Bajrampaša je jedna od najmnogoljudnijih istanbulskih općina, a 35 posto njenog stanovništva su porijeklom Bošnjaci. Iftare na Balkanu organiziraju između ostalog i radi jačanja veza među muslimanima iz ovog dijela svijeta.