BiH
0

Branković razgovarao s turskim ambasadorom

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković primio je danas u Sarajevu ambasadora Republike Turske u BiH Bülenta Tuluna s kojim je razgovarao o stanju i poslovanju preduzeća turskih investitora u Federaciji BiH.

Posebna pažnja posvećena je poslovanju "Natron Hayata" i uvjetima za početak rada nove aviokompanije nakon što Turkish Airlanes izvrši dokapitalizaciju "BH Airlinesa", saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ambasador Tulun je u tom kontekstu ukazao na teškoće u maglajskom preduzeću u pogledu snabdijevanja potrebnim količinama sirovina. To, po mišljenju turskog vlasnika kompanije, može dovesti u pitanje cjelokupnu proizvodnju.

Premijer Branković je obećao da će Vlada FBiH učiniti sve da bi "Natron Hayat" nastavio pozitivno poslovanje, naglasivši da je u obostranom interesu da se za to osiguraju svi neophodni uvjeti.

Tokom razgovora o početku rada nove aviokompanije u FBiH, premijer je izrazio očekivanje da nadležni sud ovih dana izvrši registraciju, a uskoro se očekuje i imenovanje predstavnika Vlade u njen Nadzorni odbor.

Definiran je i red letenja za ovu sezonu te preostaje još da se završi procedura oko izbora aviona u flotu nove aviokompanije, istaknuo je Branković.

Na kraju razgovora usaglašeno je da saradnja dviju zemalja u svim oblastima mora biti nastavljena.