BiH
0

Branioci ''šestorke'' razočarani odlukom o rasporedu suđenja

FENA
Branioci u "predmetu Prlić i ostali" u utorak su izrazili razočarenje odlukom Haškog suda da svih šest odbrana zajedno dobije jednako vrijeme za izvođenje dokaza kao i optužba, no svi očekuju da će tokom suđenja ostvariti pravo na dodatno vrijeme kada za to budu imali relevantne razloge, javila je Hina.

Vijeće predsjedavajućeg suca Jean Claudea Antonettija ograničilo je dokazne postupke optužbe i odbrane na po godinu dana, a odbranama naložilo da sve podneske moraju davati zajednički.

"Razočaran sam jer mislim da je optužnica vrlo kompleksna, optuženici se terete po svim oblicima odgovornosti alternativno. Mi moramo osporavati sve u toj optužnici i ne vidim kako možemo završiti suđenje u manje od tri godine. Prisilni, umjetni raspored, bio bi zloupotreba pravde", izjavio je nakon jučerašnje sjednice Michael Karnavas, branilac prvooptuženog Jadranka Prlića.

Na pitanje hoće li u situaciji kada su branioci, na određeni način, "gurnuti" u zajedničku odbranu on preuzeti vodeću ulogu, Karnavas je kazao da će "zastupati Prlića za kojeg je odgovoran" i da "ne želi voditi odbranu kojom bi bilo ko drugi bio oštećen". Božo Kovačić, branilac Slobodana Praljka, ocijenio je da se odlukom nameće stroga disciplina i šalje poruka o važnosti ekonomične upotrebe vremena.

"Mislim da će se ipak sve svesti na ono što je relevantno. Neće moći odbiti relevantno pitanje i kada prođe vrijeme. Inače je neodrživo", izjavio je Kovačić nakon sjednice.

Ocijenio je kako odluka o rasporedu može štetiti pravičnosti suđenja, uz argument da njegov branjenik nije "jedna šestina okrivljenih" već ima ista prava i obaveze kao da je jedini.

Senka Nožica, braniteljica optuženog Brune Stojića, takođe očekuje da će sudsko vijeće cijeniti relevantnost pitanja.

"Smatramo kako je nemoguće da je to vrijeme za cijelu odbranu, pogotovo kod nekih svjedoka, kao što su svjedoci o zločinačkom pothvatu", kazala je Nožica. Ocijenila je da će sudac Antonetti dozvoliti ispitivanje svjedoka sve dok bude relevantnih pitanja, uz korigovanje vremena.

Na pitanje o ugrožavanju pravičnosti suđenja, kazala je kako će njegovim tokom odbrana uvijek morati ukazivati na povredu tog prava, no izrazila je zabrinutost za pravičnost procesa s aspekta današnjeg upozorenja Carle del Ponte da proces mora biti dovršen u rokovima koje je za rad ICTY-a odredilo Vijeće sigrnosti UN-a.