BiH
0

Brammertz o zajedničkom suđenju Mladiću i Karadžiću

FENA
Zajedničko suđenje Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, iako logično u principu, možda ne bi bilo izvodljivo, izjavio je glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz za The New York Times.

Spajanje slučajeva bilo je moguće ranije, ali možda ćemo morati ići na pojedinačno suđenje, rekao je Brammertz, ali i dodao da odluka o tome još nije donesena.

Brammertz je podsjetio da je suđenje Karadžiću počelo prije 18 mjeseci, kao i da se u tome procesu pred sudom pojavilo već 70 svjedoka optužbe.

Suđenje Mladiću bi moglo biti usporeno zbog njegovog zdravlja, ocjenjuje NYT.

U izvještaju o dolasku Mladića u Haag njujorški dnevnik još konstatira da kraj potrage za tim bjeguncem jača nastojanje Srbije da postane članica Evropske unije i pomiri se sa Zapadom, ali i razjaruje sve manji broj Mladićevih pristalica.

Njegovo uhićenje pokrenulo je izlive olakšanja diljem Evrope, gdje se na srebrenički masakr i dalje gleda kao na nezamislivu ljagu čiji glavni arhitekti nisu kažnjeni, dodaje se u članku.

NYT navodi kako se očekuje da dolazak Mladića u Haag produži vijek ICTY-a, čije je zatvaranje predviđeno za 2014. godinu.

Bez obzira na sve to, Mladić će biti novi izazov za Haški tribunal, koji je 2006. godine ostao bez svog najznačajnijeg optuženika. Slobodan Milošević je tada preminuo u zatvorskoj ćeliji prije izricanja presude, a nakon četiri godine suđenja, dijelom i zbog njegovog lošeg zdravlja, piše list.

Tužiteljstvo je, kako je navedeno, tada bilo kritizirano da je bilo suviše ambiciozno u nastojanju da pokrije tri rata u rasponu od 10 godina.

Mladić koji je pred Haškim tribunalom 1995. optužen za genocid, saučesništvo u genocidu, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata u BiH, nakon dugogodišnjeg skrivanja uhićen je i u utorak izručen Tribunalu.