BiH
5

Bradarić: Prijedlogom izmjena Izbornog zakona dijeli se podijeljeni Mostar

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) BiH usvojio je izmijenjeni Izborni zakon BiH koji je danas, po hitnom postupku, predložio delegat Staša Košarac.

Također, delegati su usvojili hitnu proceduru i Prijedloga o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Klub delegata iz reda hrvatskog naroda, a koji se odnosi na implementaciju odluke Ustavnog suda o pitanju Grada Mostara.

Otvorena je rasprava, a delegat Halid Genjac upozorio je da ponuditi jedno rješenje u hitnoj procedure ne pomaže rješenju jer je ovo pitanje suvišno kompleksno.

"Odluka Ustavnog suda osporava član 19.2 stavove 1. i 3. i član 19.4, stavove od 2. do 8. Mi imamo prijedlog zakona koji potpuno poništava članove 19.2 i 19.4 i uvodi princip da je Grad Mostar jedno područje. Ovo rješenje nema elemenata koji će garantirati da neće biti dominacije. Razumijem potrebu da se skrene pažnja na ovaj problem, ali ovakav način ne razumijem", istakao je Genjac.

Ovaj prijedlog predviđa, između ostalog, izbor 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, a koji bi bili birani tajnim glasanjem na području čitavog Mostara.

Delegat Mehmed Bradarić istakao je da je odgovornost o ovom pitanju na SDA i HDZ-u.

"Smatram da se ovim prijedlogom dijeli podijeljeno i situacija se usložnjava. Neću podržati ovaj zakon, a ni apelacije Ustavnom sudu ako ih bude jer su to apelacije naroda, a ne građana", zaključio je Bradarić.

Diskusija i dalje traje.