BiH
35

BPK Goražde pod budnim okom policije: Unaprijeđenje sistema videonadzora

Piše: E. A.
Nijaz Musić, Ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde (Foto: Klix.ba)
Nijaz Musić, Ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde (Foto: Klix.ba)
Ministarstvo unutrašnjih poslova BPK Goražde u narednom će periodu realizirati nekoliko mjera u cilju bolje sigurnosti građana. To podrazumjeva jačanje kapaciteta MUP-a Goražde, nabavku stacioniranih radara i postavljanje videonadzora za što će biti izdvojeno oko 750 000 KM. Cilj je učiniti BPK Goražde mjestom kvalitetnijeg življenja što je i dio Strategije razvoja ovog kantona u periodu 2016.-2020.godina.

Nijaz Musić, kantonalni ministar unutrašnjih poslova ističe da je urađen akcioni plan, a među mjerama je suzbijanje svih oblika kriminaliteta i krivičnih djela kroz uvođenje sistema videonadzora.

"Prednost će se dati aktivnostima na lokacijama na kojima su zastupljene najmlađe populacije, s ciljem suzbijanja svih oblika rizičnog ponašanja, kao što je upotreba opojnih droga i razni vidovi nasilja. Druga mjera je povećati stepen sigurnosti u saobraćaju na cestama kroz nadogradnju i proširenje sistema videonadzora i sistema stacionarnog radara. Ovaj projekat će obuhvatiti općinu Goražde i općinu Pale u Federaciji BiH, a cilj je da se na saobraćajnicama unaprijedi sistem kontrole i regulisanja saobraćaja, kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda", ističe Musić.

Već je pokrenut i postupak nabavke sistema videonadzora.

"U prvom krugu, bit će pokriveno samo područje općine Goražde. Radi se o devet lokacija sa 11 kamera. U planu je da se uradi analitički sistem videonadzora i da se ne radi o snimanju tokom 24 sata, nego će videonadzor za potrebe Ministarstva i na osnovu povezanosti sa njegovim bazama, snimati samo ono što je operativno i interesantno za policiju. Naravno, sistem bi trebao biti uvezan u naše interne baze i u planu je da se uveže na bazu registrovanih motornih vozila",pojasnio je ministar Musić.

On dodaje da je neophodno kadrovsko i materijalno-tehničko jačanje Ministarstva.

"Time se želi postići i kvalitetnija zdravstvena zaštita svih uposlenika policije, nabavka materijalno-tehničkih sredstava i prilagođavanje radnog vemena za prijem stranaka, čime će se postići veći stepen sigurnosti, veća operativnost u radu policije, postići kvalitet i ušteda vremena i smanjiti troškovi nabavke i održavanja materijalno-tehničkih sredstava", ističe Musić.

Vlada BPK-a Goražde, resorno ministarstvo i Uprava policije obezbijedili su, u ovoj godini, sredstva u iznosu od oko 500.000 KM. Iz ovih sredstava finansirat će se nabavka specijalističke opreme za Jedinicu za podršku, uspostava sistema videonadzora te nabavka vozila i druge opreme za rad policije, a sve nabavke bi trebale biti okonačene do kraja godine.

Musić je izrazio očekivanja da će aktivnosti na uvođenju i proširenju sistema videonadzora na ključnim mjestima u općinama Pale i Foča u Federaciji BiH biti završene do kraja januara 2017. godine.