BiH
0

Bosno i Hercegovino, sretan ti Dan nezavisnosti

Piše: S. H.
Foto: Arhiv (Klix.ba)
Foto: Arhiv (Klix.ba)
Prošle su 24 godine od kada su građani BiH, Bošnjaci, Srbi, Hrvati ali i ostali izglasali nezavisnu BiH. Zbog toga se 1. mart obilježava kao Dan nezavisnosti, i jedan je od najznačajnih datuma u modernoj povijesti naše zemlje.

Građani BiH na referendum su izašli 29. februara i 1. marta 1992. godine. Na 4.500 glasačkih mjesta izašlo je 64,31 posto birača s pravom glasa, od čega je 99,44 posto birača glasalo za suverenu i nezavisnu BiH, dok je 6.047 građana glasalo protiv.

Politički predstavnici u Skupštini SR BiH 25. januara 1992. godine donijeli su odluku o održavanju referenduma za nezavisnost. Prije donošenja same odluke o referendumu uslijedili su brojni pritisci političara iz reda SDS-a, nakon čega su predstavnici te stranke protestno napustili Skupštinu. Bez obzira na to odluka o referendumu je usvojena, nakon čega su uslijedile pripreme.

Referendumsko pitanje je glasilo: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"

Dileme nije bilo, građani su odlučno podržali ideju o nezavisnosti, a uprkos brojnim opstrukcijama na svim glasačkim mjestima zabilježena je velika izlaznost. Značajan doprinos u izglasavanju nezavisnosti BiH dali su građani srpske nacionalnosti, koji su u velikom broju glasali za nezavisnost, bez obzira na propagandu tadašnjeg SDS-a, kada su pozivali bh. Srbe da bojkotuju referendum.

Šestog marta 1992. godine Republička izborna komisija je proglasila rezultate referenduma. Nakon toga uslijedilo je međunarodno priznanje BiH, a zemlje Evropske zajednice BiH su priznale 6. aprila 1992. godine. SAD su BiH kao nezavisnu državu priznale 7. aprila 1992. godine, dok je naša zemlja punopravna članica Ujedinjenih nacija postala 22. maja iste godine.

Ipak, lijepe vijesti ubrzo su zamijenile barikade, vojska na ulicama i ratna dejstva, kada je u proljeće 1992. godine započela agresija na BiH. Rat je okončan potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

Uprkos što je od tada prošlo 20 godina, kompromisa i saglasnosti o obilježavanju 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH na teritoriji čitave BiH još uvijek nema. U FBiH 1. mart se slavi i obilježava kao neradni dan, dok je u manjem bh. entitetu danas sasvim uobičajen radni dan. Politički predstavnici iz Republike Srpske i danas negiraju ovaj državni praznik, te ga smatraju za datum koji vrijeđa RS.

U nadi da će budućnost donijeti razumijevanje i poštovanje 1. marta kao Dana nezavisnosti na teritoriji cijele BiH, redakcija portala Klix.ba svim građanima ove zemlje želi sretan Dan nezavisnosti BiH.