Nastavak sjednice u Banjoj Luci
0

Bošnjak ili Srbin predsjedavajući Vijeća naroda RS-a?

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Za sutra je u Banjoj Luci zakazan nastavak konstituirajuće sjednice Vijeća naroda Republike Srpske (RS), na kojoj treba da bude izabran predsjedavajući i potpredsjedavajući tog zakonodavnog tijela.

Zasjedanje je prekinuto prošle sedmice na zahtijev Kluba Bošnjaka, jer njihov kandidat za predsjedavajućeg nije mogao da dobije potrebnu podršku ostalih klubova.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a u starom sazivu Momir Malić rekao je da su svi delegati izrazili spremnost da predsjedavajući bude iz reda bošnjačkog naroda, ali da oni koji imaju većinu nisu bili spremni da daju svoj glas za kandidata Socijaldemokratske partije (SDP) Mirsada Đapu.

“Za delegate koji imaju većinu da odluče o izboru prihvatljivo je rješenje da to bude delegat iz SDA, ali ne iz SDP-a“, rekao je Malić.

Ako SDP i dalje ostane pri tome da je Đapo jedini kandidat za predsjedavajućeg, Malić nije isključio mogućnost da na tu funkciju bude izabran Srbin.

“Izabraćemo predsjedavajućeg iz nekog od klubova ostala dva konstitutivna naroda, jer moramo Vijeće staviti u funkciju, a na taj način nećemo prekršiti Ustav RS-a“, rekao je Malić.

Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nije prihvatljiv delegat iz SDP-a zbog, kako je rekao, svih okolnosti u kojim su se našle ove dvije stranke.

Napomenuo je da se sutra mora formirati Vijeće naroda RS-a, nakon čega će se, prije Nove godine zakazati još jedna sjednica Vijeća na kojoj će biti razmatran budžet RS-a te formiranje Vlade RS-a.

Svi akta koje usvoji Narodna skupština moraju dobiti potvrdu i u Vijeću naroda RS-a kako bi mogli stupiti na snagu.