Edin Ramić
0

"Bošnjački veto na referendum i popis u RS-u"

FENA
Šef Kluba bošnjačkih delegate u Vijeću naroda RS-a Edin Ramić potvrdio je danas da ako Narodna skupština RS-a odluči raspisati referendum u RS-u taj klub će zaustaviti takvu odluku.

Podsjećanja radi, klubovi u Vijeću naroda mogu staviti veto na sve odluke i zakone usvojene u Skupštini RS-a ako procijene da ugrožavaju vitalne nacionalne interese jednog od konstitutivnih naroda.

Ramić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da Klub Bošnjaka ne vidi smisao referenduma u RS-u, ali ako u ovoj namjeri Vlada i Narodna skupština RS-a istraju ona će biti zaustavljena u Vijeću naroda RS-a.

„U spornom Zakonu o referendum u RS-u iz 1993. godine navodi se da se referendum može raspisati samo za one nadležnosti koje se tiču RS-a i ne vidim smisao referenduma u kojem bi se građani izjasnili o odluci koja je već na snazi i koja se odnosi na nivo Bosne i Hercegovine“, dodao je Ramić

On je rekao da je izjašnjavanje građana RS-a o produžetku mandata stranim sudijama i tužiocima u odjelima za ratne zločine pravosudnih institucija u BiH veoma osjetljivo pitanje za Bošnjake jer se radi o sudijama koji treba da se bave predmetima ratnih zločina.

Najavio je i veto Bošnjaka na zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini koji je jučer utvrdila Vlada RS-a jer, kako je naglasio, Klub Bošnjaka ne vidi smisao popisa samo u RS-u.

“Nadam se da će se postići dogovor na nivou BiH i na neki način osigurati da se popis stanovništva do 2011. godine obavi na području cijele BiH kako bismo na neki način olakšali put ka Evropskoj uniji”, dodao je Ramić.

Na današnjoj sjednici Kluba Bošnjaka ocijenjeno je i da akti usvojeni na posljednjim redovnim sjednicama entitetskog parlamenta ne vrijeđaju vitalni nacionalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Kada je u pitanju drugi usvojeni rebalans budžeta RS-a, Ramić je rekao da se postavlja pitanje čemu razmatranje tog pitanja pred sam kraj godine, osim da se, kako je rekao, poravnaju budžetske stavke u kojima je više potrošeno nego što je planirano, odnosno da se legalizuje stanje koje nije predviđeno ranijim rebalansom.

Klub Bošnjaka je, dodao je, prilično zadovoljan predloženim budžetom za 2010. godinu, jer, kako je rekao, u njemu je rješavanje pitanja povratnika dovoljno zastupljeno s obzirom na ekonomsku krizu.

Govoreći o radu Kluba Bošnjaka u ovoj godini, on je podsjetio da je bošnjački klub pokrenuo osam odluka o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

„Jedna od tih odluka je usaglašena na zajedničkoj Komisiji Vijeća naroda i parlamenta RS-a, a to je Zakon o matičnim knjigama, od dvije odluke se naknadno odustalo, Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS-a je sa Ustavnog suda RS-a proslijeđen na Ustavni sud BiH, dok se ostale odluke trenutno nalaze na razmatranju u Ustavnom sudu RS-a“, pojasnio je Ramić.