BiH
22

Bošnjački učenici u Konjević Polju od jutros u školskim klupama

SRNA/Anadolija
Područna škola u Konjević Polju (Foto: SRNA)
Područna škola u Konjević Polju (Foto: SRNA)
Svi učenici bošnjačke nacionalnosti jutros su došli na nastavu u područnu školu u Konjević Polju, kod Bratunca, čime je prekinut bojkot nastave, izjavio je Srni Savo Milošević, direktor Osnovne škole Petar Kočić iz Kravice.

Bojkot je prekinut nakon jučerašnjeg dogovora ministra prosvjete i kulture RS Gorana Mutabdžije sa članovima Savjeta roditelja iz ove škole da se pitanje izvođenja nastave iz nacionalne grupe predmeta rješava putem vannastavnih sadržaja.

Mutabdžija je rekao da se zbog pitanja nacionalne grupe predmeta neće mijenjati nastavni plan i program, ali da će u ponedjeljak, 30. septembra, sa direktorom škole u Konjević Polju biti precizno definisan način izvođenja nacionalne grupe predmeta.

On očekuje da će se u naredna dva mjeseca izbalansirati i nacionalni sastav školskog odbora na način na koji su tražili roditelji.

"Imamo potpuni konsenzus da se nastava izvodi prema nastavnom planu i programu RS, jer je školska godina počela, a o određenim specifičnostima razgovarat ćemo u ponedjeljak sa direktorom, Savjetom roditelja i nastavnicima, uključujući i nadoknadu izgubljenog gradiva“, rekao je Mutabdžija.

S druge strane, roditelji bošnjačkih učenika, koji pohađaju područnu Osnovnu školu Sveti Sava u Vrbanjcima, opština Kotor Varoš, ni danas nisu poslali djecu u školu naglašavajući da ostaju istrajni u toj odluci sve dok se u nastavni program ne uvede grupa nacionalnih predmeta, piše Anadolija.

"Nećemo odustati od prava koja nam garantuje i Ustav i Zakon o srednjem obrazovanju Republike Srpske, ali i privremeni sporazum iz 2002. godine. Obećanje da će naša djeca imati nastavu iz grupe nacionalnih predmeta dao nam je prije godinu i po dana bivši ministar prosvjete Republike Srpske Anton Kasipovioć. I bez obzira što je došlo do smjene ministra u Vladi, smatramo da se obećano mora ispoštovati“, izjavio je za Anadoliju Nijaz Smajlović, predstavnik roditelja učenika iz Vrbanjaca.

Istakao je da je za njih sporazum koji je ministar prosvjete RS-a Goran Mutabdžija postigao s roditeljima bošnjačkih učenika iz osnovne škole u Konjević Polju da se grupa nacionalnih predmeta izučava kroz vannastavne aktivnosti, potpuno neprihvatljiv.

"Djeca bi, da savladaju i to gradivo, u školi ostajala dva časa duže. I zašto, ako im se u školske knjižice ne bi upisivao bosanski jezik. To je apsurdno i mi takvu neravnopravnost nećemo prihvatiti“, rekao je Smajlović.

Dodao je da su svi roditelji složni, što su i potvrdili svojim jutrošnjim, osamnaesti dan zaredom, okupljanjem pred školom. Naglasio je da roditelje posebno "vrijeđa činjenica da za njihove zahtjeve nema razumijevanja ni načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović, čija su obećanja ostala samo na riječima, niti direktorica OŠ 'Sveti Sava' koja im se nijednom nije obratila“.