Hafizović
0

Bošnjaci ulažu veto na novi grb i himnu RS-a

FENA
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Šefket Hafizović ocijenio je da je više nego jasno da su predložena nova rješenja grba i himne RS-a u suprotnosti s odlukom o konstitutivnosti svih naroda i odlukom Ustavnog suda BiH.

Nova rješenja, koja će se sutra naći pred poslanicima entitetskog parlamenta, smatra Hafizović, u suštinskom smislu se snažnije suprotstavljaju tim odlukama u odnosu na prethodna obilježja koja je Ustavni sud BiH stavio van snage i proglasio neustavnim.

Potpredsjednik Skupštine RS-a je potvrdio da će sigurno bošnjački Klub delegata Vijeća naroda RS-a pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ukoliko predložena rješenja grba i himne budu usvojena u parlamentu.

On smatra da ni Ustavni sud RS-a, ukoliko bude odlučivao o ovom pitanju, ni u kom slučaju ne bi smio prihvatiti predložena rješenja novog grba i himne.

Autori predloženih kompozicija himni koje nose naziv "Moja Republika" i "Majko Zemljo" su kompozitori iz Banje Luke Mladen Matović i Dušan Šestić, a u njima se, između ostalog, govori o RS-u kao jedinoj domovini i zemlji, što implicira da je RS država.

Kada je u pitanju prijedlog novog grba, većinom glasova Komisije za simbole RS-a je odlučeno da to bude rješenje autora Nenada Košanina, inžinjera iz Beograda u kojem dominira dvoglavi orao u crvenom štitu sa čuvarima štita sa strane.