BiH
0

Bošnjaci stavljaju veto i na Zakon o premjeru i katastru

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavit će veto na Zakon o premjeru i katastru, koji je usvojen glasovima vladajuće većine u RS-u nakon što je Ustavni sud BiH stavio privremenu mjeru zabrane primjene spornog Zakona o katastru u RS-u.

Predsjednik bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović izjavio je danas novinarima u Banjoj Luci i da se u novom zakonu ponavljaju rješenja koja su bila i u osporenom zakonu te da se mehanizmi pravne zaštite ponovo prebacuju u nadležnost Uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS-a.

Ističući da Vlada i Narodna skupština RS-a žele da se nezakonito miješaju u pravo na imovinu stvarnih vlasnika, Hadžiomerović je, obrazlažujući razloge za pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog intresa bošnjačkog naroda na Zakon o premijeru i katastru, kazao da je taj zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Aneksom dva Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Zakonom se apsolutizira katastar nasuprot gruntu, odnosno stvarnom vlasniku nekretnina”, naglašava predsjednik Kluba Bošnjaka i ukazuje da se značajni zakoni, među kojima je i ovaj o katastru, ne mogu donositi po hitnom postupku i bez javne rasprave.

Podsjećanja radi, Zakon o premjeru i katastru RS-a usvojen je 13. oktobra u Skupštini RS-a, čime je RS sama odustala od Zakona o katastru u RS-u, čija primjena je obustavljena odlukom Ustavnog suda BiH, po zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegović je ranije, podnoseći apelaciju Ustavnom sudu RS-a, upozorio da cilj donošenja Zakona o katastru u RS-u očigledno nije da se omogući kontrola korištenja imovine u skladu s općim interesima, odnosno da se osigura naplata poreza ili drugih doprinosa ili kazni, već da se liši imovine svaka osoba koja nije u posjedu te imovine.

“Zakonom se uvodi pravna nesigurnost kao manir ponašanja državnih organa, što je potpuno u suprotnosti s pozitivnom obavezom države da zaštiti imovinu, a ne da svojim djelovanjem potire prava i proizvodi potpuno novo faktičko stanje”, smatra Izetbegović.

Prethodno su i delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a zatražili ocjenu ustavnosti Zakona o katastru u RS-u, ali je bez čekanja na krajnji ishod Uprava za geodetske i imovinskopravne poslove u RS-u počela njegovu primjenu, odnosno preuzimanje gruntovnica u sudovima u tom bh. entitetu.

Iz Kluba Bošnjaka upozoravali su da je primjena ovog zakona udar na imovinu, jer zbog ratnih dešavanja, ogroman broj bošnjačkog naroda živi izvan Republike Srpske, Aneks 7. iz Dejtonskog mirovnog sporazuma nije proveden i nema uvjeta za održivi povratak.

Zakon o katastru od samog njegovog usvajanja, 22. februara u Narodnoj skupštini, pratili su surotstavljeni stavovi, ali je prihvaćen glasovima vladajuće većine u RS-u iako su OHR i Vijeće za implementaciju mira u BiH, osim Rusije, upozorili da se nalogom visokog predstavnika od 5. januara zabranjuje svaka promjena prava vlasništva nad državnom imovinom do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Nakon što je prošao sve stepenice usaglašavanja, jer su bošnjački delegati stavili ranije i veto na njegovu primjenu, Zakon je dobio zeleno svjetlo na Ustavnom sudu RS-a, ali je predsjednik te najviše pravosudne instance u RS-u Mirko Zovko kazao da sporni zakon treba da bude predmet ocjene ustavnosti, jer se tiče svih građana, a ne povrede vitalnog nacionalnog interesa.