Rješenje do kraja godine
0

Bosić i Čović: Da je do nas presuda "Sejdić-Finci" bi bila davno implementirana

FENA
Dragan Čović
Dragan Čović
Saradnja SDS-a i HDZ-a BiH je odlična i kada bi se samo mi pitali problem ustavnih promjena bi bio odavno riješen, kazao je u izjavi novinarima nakon sastanka s predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Bosić i Čović se slažu da je neophodno osigurati jednakopravnost naroda, odnosno onemogućiti da jedan narod drugom bira predstavnike u vlasti konkretno u Predsjedništvu BiH.

"Razgovarali smo i o svim aktivnostima koje nam slijede u cilju usaglašenog djelovanja unutar nove šestorke", kazao je Čović.

Bosić je podcrtao da je saradnja SDS-a i HDZ-a vrlo dobra i da između njih nema otvorenih pitanja.

"Da je bilo do nas, pitanje "Sejdić-Finci" bi odavno bilo riješeno. Mi imamo razumijevanja i za potrebu rješavanja pitanja izbora hrvatskih predstavnika u vlastima BiH, ali i za rješavanje njihovog položaja u FBiH", kazao je Bosić.

Kada je u pitanju implementacija presude "Sejdi-Finci" Bosić je kazao da je optimista te da očekuje, vrlo brzo, rješavanje ovog pitanja.

"Na sastanku s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fuleom i predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić je rekao da ni on nema ništa protiv toga da RS bira svog člana Predsjedništva BiH na način na koji u RS-u misle da treba. Svi zajedno smo blizu rješenja do kojeg bi mogli doći možda i do kraja ove godine", rekao je Bosić.

Na pitanje da li to podrazumijeva prihvatanje asimetričnih rješenja u procesu biranja članova Predsjedništva BiH, Bosić je pojasnio da već od ranije zna da hrvatski predstavnici nemaju problem s bilo kakvim načinom izbora članova Predsjedništva BiH.

Čović je u odgovoru na isto pitanje ponovio stav da HDZ BiH ima vrlo jasan odnos spram izbora članova Predsjedništva BiH.

"Mi smo ponudili rješenja. Jedno od njih je bio direktan izbor, ali uz osigiranje ključnog načela, a to je da jedan narod ne može izabrati drugom narodu predstavnika u Predsjedništvu BiH. Ako je to tako, onda u FBiH moramo imati dvije izborne jedinice. Ne postoji mogućnost da kroz jednu izbornu jedinicu u FBiH birate dva člana Predsjedništva i da osigurate da Hrvatima člana Predsjedništva ne izaberu Bošnjaci", kazao je Čović.

Drugi prijedlog, podsjetio je, je tzv. asimetrični pristup koji podrazumijeva direktan izbor članova u RS-u, a indirektni u FBiH.

"Ne vidim nijedan problem u asimetričnosti kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva. U ovoj državi imamo toliko asimetrija da ne vidim razlog zašto bi se neko pozicionirao oko Predsjedništva BiH", zaključio je Čović.

Komentirajući posljednja dešavanja u Vladi FBiH Čović je istakao da je došlo vrijeme da predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić već danas smjeni ili proslijedi zahtjev za razrješenje dužnosti onih ministara koji su bojkotirali rad Vlade FBiH.

"Kada se to uradi onda ulazimo u novu fazu rada Vlade FBiH. Držim da ovakvo stanje, bez obzira ko ga podržava, ruši FBiH", rekao je Čović.

Istakao je da ne očekuje intervenciju međunarodne zajednice po pitanju problema s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom, ali da očekuje od njega da postupi razumno i sam se povuče.

"Ne želim prizivati OHR da nešto uradi jer smatram da je sve što je uradio u posljednje vrijeme OHR uradio na štetu ovih građana i države tako da bi to bilo naivno. Ali, uvjerljiva većina kojaje izglasala budžet FBiH jasno šalje poruku da je nužno promijeniti vlast u FBiH", pojasnio je.

Čović je najavio da će o ovome već večeras razgovarati s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom.