BiH
0

Bosić: "Bože pravde" mora ostati himna RS-a

FENA
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je danas da će poslanici njegove stranke podržati samo one simbole RS-a u kojima će sadašnji biti njihova okosnica.

Bosić je na pitanje kako himna RS-a "Bože pravde" može ostati, iako se u njoj veliča druga država, Srbija, odgovorio da "većinski narod u svakoj državi ima pravo da bude zastupljen dominatno u njenim simbolima, te da ne misli da je to problem ili uvreda nekoga drugoga".

Naveo je i da je "SDS učestvovao u formiranju sadašnjih simbola RS-a, te da i dalje stoji iza njih, kao i da simboli i himna RS-a u svojoj suštini ne vrijeđaju nikoga".

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da je suština zahtjeva za promjenu simbola "bio plan za ukidanje imena RS-a".

Bosić je odbacio navode da bivši predsjednik SDS-a Dragan Čavić osniva novu stranku, navodeći da nema nikakve informacije da bilo ko iz SDS-a namjerava da ga napusti i da osniva svoju stranku.

"Naprotiv, imam jak osjećaj da se SDS ubrzano stabilizira i da će na kraju tog procesa, u maju mjesecu, izaći dosta jači nego što je sada ili nakon izbora", tvrdi predsjednik SDS-a.

Komentirajući informacije o navodnim pripremama atentata na pojedine ličnosti u RS-u, Bosić je kazao da "te priče očigledno izlaze iz redova policije, koja u posljednje vrijeme jasno služi samo za promociju pojedinih ljudi".

On navodi da je "više nego neodgovorno da te neprovjerene informacije policija pruža u javnost, a kasnije nema detalja šta je bilo".

Ocijenio je i da će "biti veoma interesantna" definirana koalicija na državnom nivou, jer su okosnica koalicije do jučer suprostavljene stranke, SNSD i Stranka za BiH.