Suđenje Karadžiću
0

"Bosanski Srbi su onemogućavali UNPROFOR da pomogne civilima"

Sarajevo-x.com
Drugog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, Anthony Banbury, svjedok Tužilaštva, govorio je o situaciji u enklavi Goražde, opisavši da su pripadnici bosanskih Srba zabranjivali slobodu kretanja UNPROFOR-u, te ih na taj način onemogućavali da pomognu civilnom stanovništvu tog grada.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Banbury, bivši pripadnik UNPROFOR-a, kazao je kako su srpske snage ograničavale slobodu kretanja pripadnicima UN-a i drugih humanitarnih organizacija na području Goražda. Banbury je istakao da su bosanski Srbi ponekad omogućili veću slobodu kretanja, ali i to “kako bi se stekao utisak da su oni razumna strana u sukobu”.

“Pripadnici srpske strane dozvoljavali su UNRPOFOR-u da pomogne civilima u enklavi Goražde tek onoliko koliko im je bilo potrebno da prežive, šaljući im na taj način poruku da ograničenja trpe zbog određenih postupaka bosanske vlade”, objasnio je Banbury, koji je sa svjedočenjem počeo 15. marta 2011.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Optužnica ga tereti i za učešće u progonu nesrpskih civila s područja 20 opština u BiH, kao i za kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva, s ciljem širenja straha među civilnim stanovništvom, tokom koje su ubijene i ranjene hiljade civila.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić se osvrnuo i na ubijanje civila u Sarajevu, tražeći od svjedoka da potvrdi da je najveći broj građana ubijen od zalutalih metaka, a ne od snajpera, kako je to navedeno u optužnici.

“Gospodine Karadžić, činjenica je da je vojska bosanskih Srba ciljala nevine civile u Sarajevu. To je već utvrđena činjenica. Civili su bili žrtve direktne snajperske vatre i uglavnom su ubijani na taj način. I to mnogo više nego od zalutalih metaka, pa se sa vašom konstatacijom ne bih složio”, odgovorio je Banbury.

U nastavku svjedočenja, Banbury je kazao i da je Karadžić imao “efektivnu kontrolu” nad srpskim vojnim snagama, a da je to jednom prilikom pred pripadnicima mirovnih snaga UN-a javno i demonstrirao.

“Ne sjećam se kada je to tačno bilo, ali se vrlo dobro sjećam da je upravo Karadžić zatvorio sarajevski aerodrom preko vikenda kako bi cijelom svijetu pokazao ko ga kontroliše”, objasnio je svjedok.

Banbury je dodao da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić imali “mogućnost podešavanja nivoa terora” u Sarajevu, te na taj način kontrolisali postupke ne samo protivničkih snaga, već i samog UNPROFOR-a i kompletne međunarodne zajednice.

Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), nalazi se u bjekstvu, a optužen je pred Tribunalom u Haagu za zločine počinjene u BiH.

Ročište na kojem će se nastaviti unakrsno ispitivanje svjedoka Banburyja zakazano je za 17. mart 2011. godine.