BiH
27

Bosanac u New Yorku trčao u majici na kojoj je pisalo "Genocid u Srebrenici 1995."

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Vedad Osmanović, 30-ogodišnji Bosanac koji živi u New Yorku, jučer je trčao stazom dužine 42 kilometra na maratonu u New Yorku noseći majicu na kojoj je pisalo "Genocid u Srebrenici 1995."

To je bio drugi put nakon 2011. godine da je Vedad trčao noseći istu poruku na svojoj majici.

"Željeli smo još jednom podsjetiti svijet, a New York je dobro mjesto za to, na ono što se desilo u Srebrenici, na zločin protiv čovječnosti koji se desio tamo. Svijet ima obavezu sjećati se toga", rekao je za Anadoliju (AA) Vedadov otac, Ismet Osmanović, pedijatar iz New Yorka, a porijeklom iz Banje Luke.

Inače, maraton je mjesto na kojem učesnici mogu da aplikacijama na svojim majicama iskažu različite stavove ili, čak, da podsjete na važne historijske događaje. 

"Ponosna sam na svog sina", rekla je Vedadova majka Azra nakon što se pozdravila sa sinom na startu u Green Pointu, odakle je počeo maraton.

Takmičari su počeli utrku praćeni poznatom pjesmom Franka Sinatre "New York, New York". Utrka je trajala nekoliko sati i prošla kroz pet općina, od Brooklyina do Central Parka, preko Manhattna.

Na sigurnosni aspekt u New Yorku položilo se mnogo zbog incidenta u aprilu ove godine, kada je na maratonu u Bostonu usljed eksplozije bombe povrijeđeno više od 260 ljudi. Prije nego što je njujorški maraton počeo, povjerenik gradske policije Ray Kelly izjavio je da "će to biti najsiguranija utrka na kojoj takmičar može učestvovati".

Duž maratona i gledališta bilo je postavljeno 1.500 sigurnosnih kamera. Maraton su nadgledali brojni policajci u uniformama i civilu, a u pripravnosti su bila i 43 psa tragača, istrenirana za pronalazak eksploziva. Policijski helikopteri i ronioci na East Riveru bili su dio osiguranja. Organizator maratona, kao što su to američki mediji ranije saopćili, potrošio je oko milion američkih dolara na osiguranje, dvostruko više u odnosu na prošlu godinu. 

Na maratonu pobijedila su dvojica Kenijaca.

Geoffrey Mutai iz Kenije osvojio je prvo mjesto u muškoj selekciji završivši utrku za dva sata, osam minuta i 24 sekunde. Mutai je također pobijedio na njujorškom maratonu 2011. godine. Budući da je prošle godine maraton bio odgođen zbog uragana Sandy, Mutai je tako zapravo pobijedio dva puta zaredom.

U ženskoj selekciji Kenijka Priscah Jeptoo nadjačala je favoriziranu Etiopijku Bizunesh Deba, istrčavši maraton za dva sata, 25 minuta i sedam sekundi.

Pobjednici su osvojili nagrade od po pola miliona dolara.