BiH
0

Borovac uputila zahtjev za preispitivanje odluke o plaćama

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac uputila je zahtjev za preispitivanje odluke o izmjeni odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće rukovodećih i ostalih državnih službenika i namještenika Gradske uprave i Gradskog vijeća koja je donesena na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Borovac je zahtjev uputila predsjedavajućem Gradskog vijeća Marinu Ivaniševiću, koji je bio i predlagač ovakve odluke. Ona je u biti trebala značiti usaglašavanje osnovice za obračun plaće po zaključku Vlade FBiH što ne znači i povećanje plaća.

"Treba napraviti razliku između usklađivanja i povećanja. Kad je u pitanju usklađivanje, onda je moguća retroaktivna isplata od dana donošenja takve odluke. S druge strane, povećanje ne može ići retroaktivno nego od momenta donošenja novih koeficijenata. Nezakonito je to što je Gradsko vijeće jednom odlukom obuhvatilo i jedno i drugo", kazala je Feni gradonačelnica Borovac dodavši da su navedenim odlukama utvrđeni koeficijenti za obračun plaća koje bi trebale biti veće za 15 do 23 posto.

Istakla je da je donošenje odluke bilo potrebno samo u smislu primjene nove osnovice za obračun plaće od 1. januara 2008. godine. "To znači da je Gradsko vijeće trebalo donijeti nove koeficijente, ali ne da poveća sadašnje plaće jer ne postoji zakonska obaveza da organi Grada primjenjuju federalne koeficijente, nego Gradsko vijeće određuje njihovu visinu", kazala je Borovac dodavši da je Gradsko vijeće dužno preispitati ovu odluku prema njenom zahtjevu.

"Smatram da je potrebno donijeti dvije odluke o utvrđivanju koeficijenata za obračun plaća i to jednu od 1. januara 2008., a kojom bi se plaće ostavile na sadašnjem nivou, i drugom kojom bi eventualno došlo do povećanja plaća, a koja bi se primjenjivala od dana stupanja na snagu odluke", ističe gradonačelnica.

Borovac se, kako je naglasila, odlučila na ovakav potez zbog obaveze na primjenu zakonitosti i zbog teške ekonomske situacije u zemlji te potrebe solidariziranja sindikata uposlenih u organima Grada s ostalim radnicima.