Skandal
0

Bono ostaje bez bosanskog pasoša?

Sarajevo-x.com
Prema informacijama iz kruga prijatelja bliskih frontmenu megapopularne grupe U2, a koje je objavio The European Courier, Bono bi uskoro mogao ostati bez pasoša Bosne i Hercegovine. Prema ovom izvoru, iza nečega što bi uskoro mogao biti veliki skandal i sramota, stoji ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Bono je bosanski pasoš dobio 1995. godine kada je proglašen i počasnim građaninom Bosne i Hercegovine, a 1997. godine grupa održava i spektakularan koncert u Sarajevu, koji je bio u potpunosti neprofitan.

No, i prije ovih događaja grupa i Bono samostalno, angažirali su se u svojim mogućnostima da pomognu ratom zahvaćenoj zemlji, i da skrenu pažnju svjetske javnosti na zločine koji se u njoj dešavaju.

Ostaće upamćeno njihovo direktno satelitsko povezivanje sa opkoljenim Sarajevom tokom njihovog koncerta na stadionu Wembley u avgustu 1993. godine.

Pored toga, Sarajevu i Bosni i Hercegovini zbog enormnih civilnih žrtava, posvećena je i pjesma 'Miss Sarajevo' koja je postala neizostavan dio njihovog repertoara na koncertima širom planete kojom, ako ništa drugo, pronose ime Sarajeva na svim meridijanima.

14 godina nakon dodjeljivanja pasoša, navodno zbog administrativnih razloga, Bono bi mogao ostati bez pasoša uz puno odobrenje ministra civilnih poslova Sredoja Novića.

'I dok bi skoro svaka zemlja bila vrlo entuzijastična da je sebi prigrli jedan takav umjetnik, humanitarac i prosvjetitelj, neki unutar BiH izgleda žele da joj oduzmu dio nasljeđa kao i njene međunarodne pozicije', navodi The European Courier, koji je prvi objavio ovu informaciju.

List navodi i da je grupa bh. građana najavila odricanje od državljanstva svoje matične države, ukoliko se ostvari prijetnja oduzimanjem pasoša Bonu.

Treba podsjetiti da je popularni pjevač nakon nedavnog koncerta u Zagrebu još jednom potvrdio svoju predanost Bosni i Hercegovini, i izjavio kako je ponosan što je vlasnik njenog pasoša.

The European Courier navodi također da razlozi možda nisu samo administrativne prirode, nego da se zbog etničkih tenzija koje postoje u BiH, ministar civilnih poslova koji je Srbin, odlučio interpretirati poruke koje pronosi U2 kao političke te zauzimanje za samo jednu stranu u našoj zemlji.

Ovim činom Bono je zahvaljujući domaćoj administraciji, svrstan među one koji zbog optužbi za terorizam gube državljanstva i pasoše.