Mostar
0

Bolonjskom procesu u FBiH ocjena tri

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Mostaru se danas održava okrugli stol na temu "Stanje i perspektive bolonjskog procesa u Federaciji BiH", a na kojem sudjeluju domaći i strani stručnjaci iz tog područja, rektori univerziteta te predstavnici resornih ministarstava.

Govoreći o bolonjskom procesu u BiH, član državnog tima stručnjaka za reformu visokog obrazovanja Srebren Dizdar kazao je kako se BiH nalazi negdje na pola puta u tom procesu.

"Ne možemo biti ni zadovoljni ni nezadovoljni", kazao je Dizdar navodeći kako je BiH u odnosu na prije pet godina napredovala u provedbi bolonjskog procesa. "Tada nam je ocjena bila jedan, a sada smo negdje na trojci", kazao je Dizdar.

Jedan od osnivača bolonjskog sistema obrazovanja u Evropi Terence Clifford Amos na konferenciji za novinare kazao je kako BiH napreduje u bolonjskom procesu te da je sudjelovanje studenata u tom procesu na visokom nivou.

"To se može vidjeti u dokumentima o studentima i u vezama koje su uspostavljene između akademskog i administrativnog osoblja po univerzitetima. Dokumenti koju su do sada objavljeni pokazuju čisto napredovanje prema bolonjskom procesu. BiH neće biti jedina od zemalja koja će zahtijevati maksimalno od bolonjskog procesa i to je onaj aspekt koji dotiče svaku zemlju u EU, konkretno Veliki Britaniju, a to je ustvari mobilnost studenata kroz zemlje i to je što BiH mora razviti što je prije moguće", istaknuo je Clifford Amos.

Član državnog tima stručnjaka za reformu obrazovanja Mirsad Đonlagić uputio je kritički ton svima onima koji su zainteresirani za provedbu bilonjskog procesa od studenata, akademske zajednice do državnih struktura.

"Prije svega studenti ne pokazuju dovoljno aktivnosti i usredotočenosti na probleme koje ima bolonjski proces u BiH bez obzira na to što sudjeluju aktivno u strukturama univerziteta. S druge strane imamo određenu pasivnost akademske zajednice i neaktivnost Rektorskog zbora BiH koji nije iskoristio priliku postati partner državnim institucijama kada je pitanju definiranje okvira provedbe bolonjskog procesa", kazao je Đonlagić naglasivši još jednom kako nije zadovoljan provedbom bolonjskog procesa u BiH.

Rektor Univerziteta u Tuzli Đemo Tufekčić kazao je kako država nije stvorila nikakav okvir za reformu visokog obrazovanja.

Inače, današnji okrugli stol organiziralo je federalno Ministarstvo obrazovanja i znanosti koje je u protekle tri godine putem različitih programa i projekata za provedbu bolonjskog procesa i unaprjeđenje visokog obrazovanja i znanosti u Federaciji BiH osiguralo 16.000.000 KM. U proračunu Ministarstva za 2010. godinu planirana sredstva za tu namjenu iznose oko pet miliona KM.