Sredstva BH Telecoma
14

Bolnica u Goraždu dobila novi aparat za anesteziju i sanitetsko vozilo

E. A.
Kantonalnoj bolnici u Goraždu obezbjeđen je aparat za anesteziju, sanitetsko vozilo, deset pacijent-monitora te druga oprema koja je instalirana danas, a nabavljena je zahvaljujući sredstvima BH Telecoma u iznosu od 200.000 KM.

"Racionalnim planiranjem skoro sve službe bolnice smo obezbjedili sa dobrim aparatima. To je anesteziološki aparat, deset pacijent monitora, jedan hirurški set, ultrazvuk, sonda i očekujemo defibrilator. Obnovili smo i vozni park sa novim sanitetom", kaže prim. dr. Nermina Kamenica direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

Samo za nabavku aparata za anesteziju utrošeno je 74.000 KM.

"Aparat je vrlo značajan, osnovno sredstvo za rad u službi za anesteziju. Sadašnji iz 2008. godine je u dobrom stanju, redovno se servisira. Ovo nam znači sigurnost, a osim toga kolega je na specijalizaciji i kad se vrati radit ćemo u dvije operacione sale što do sada nismo bili u situaciji kako zbog kadra tako i opreme", kaže prim. dr. Elvira Kazagić anasteziolog Kantonalne bolnice Goražde.

Ovih dana pokrenute su aktivnosti nabavke još jednog dijela medicinske opreme.

"BH Telecom je donirao sredstva za dijalizni aparat, tender je raspisan, raspisan je i tender za nabavku mamografa za koji su sredstva obezbijeđena od Vlade BPK i nadam se da ćemo ga staviti u funkciju početkom narednog mjeseca. Sa ovom opremom možemo pružiti kvalitetne usluge, manje ćemo pacijenata slati za Sarajevo posebno na mamografiju jer je ona bila prekinuta zbog zastarjelog aparata koji se nije mogao ni servisirati ni popraviti", kaže Kamenica.