Portparol premijera RS
0

Bokićeva pozvala Inzka da smijeni Komšića

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Komentarišući poziv člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Biljana Bokić, portparol premijera Republike Srpske Milorada Dodika, pozvala je visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da smijeni Komšića zbog višegodišnjih izjava koje 'vrijeđaju inteligenciju prosječnog stanovnika BiH'.

"Milorad Dodik je predsjednik Vlade RS i predsjednik partije koja ima najveću podršku birača u BiH. Njegovo legitimno pravo je da iznosi svoje političke stavove. To što se ti stavovi ne sviđaju gospodinu Komšiću njegov je problem, ali se bojim da za tu vrstu problema gospodin Incko nema rješenja", istakla je Bokićeva za Srnu.

Komšić je zatražio  danas od visokog predstavnika u BiH da upotrijebi bonska ovlaštenja i smijeni predsjednika Vlade RS, te da mu zabrani obavljanje bilo kakve političke aktivnosti zbog, kako je naveo,  "kršenja ustavnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Komšić je, reagujući na Dodikovu izjavu kojom je pozvao Srbe, pripadnike Oružanih snaga BiH, da se vrate ili da ne idu na vojnu vježbu NATO-a u Gruziju, uputio zahtjev državnom tužiocu BiH da pokrene krivični postupak protiv premijera RS zbog, kako je naveo,  "podstrekavanja na izvršenje krivičnog djela, a u vezi sa članom 246 Krivičnog zakona BiH koje se odnosi na neizvršenje i odbijanje izvršenja naređenja". 

Dodik je danas rekao da je protiv odlaska pripadnika Oružanih snaga BiH u Gruziju, istučući da to neprihvatljivo. 

On  je pozvao Srbe koji bi kao pripadnici Oružanih snaga BiH trebalo da odu u Gruziju  da se vrate.