Vrhovni sud FBiH
37

Bogdanoviću i Sladoji četiri godine zatvora zbog zločina u sarajevskom naselju Grbavica

A. Z.
Vrhovni sud FBiH
Vrhovni sud FBiH
Slobodan Bogdanović i Goran Sladoje pravosnažno su osuđeni na po dvije godine zatvora zbog ratnog zločina u sarajevskom naselju Grbavica.
Trećestepensko vijeće Vrhovnog sud Federacije BiH odbilo je žalbe branitelja optuženih kao neosnovane i potvrdilo presudu Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine od 17.6.2019. godine, kojom presudom su Bogdanović i Sladoje proglašeni krivim i osuđeni na kaznu zatvora od po dvije godine zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Tužilšatva KS.

Bogdanović i Sladoje pravosnažno su osuđeni da su kao pripadnici srpskih vojno-policijskih snaga, za vrijeme rata i oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini, na području Sarajeva, naselja Grbavica, općina Novo Sarajevo, kršili odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba koje zabranjuju povrede ličnog dostojanstva, protivzakonitog zatvaranja, fizičkog zlostavljanja i ubistva civila.

Oni su fizički zlostavljali oca i sina, Bajru i Suada Bešića koje su odveli na lokaciju Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit u svojim borbenim dejstvima. Suad Bešić je tom prilikom smrtno stradao. Bogdanović i Sladoje osuđeni su i zbog učestvovanja u fizičkom zlostavljanju Rajka Simića motivisani nacionalnom netrepeljivošću, uz otuđenje imovine oštećenih.