BiH
0

Bocan Harčenko: Nije istina da Rusija želi neravnotežu u BiH

FENA
(Foto: FENA)
Svečani prijem povodom Nacionalnog dana Rusije organiziran je večeras u Sarajevu.

"Ako pogledamo malo unazad i šta imamo danas u razvoju naših odnosa, imam razlog za ponos. Puno toga smo napravili, uglavnom u smislu naših bilateralnih odnosa u RS-u. Ali ovo što je urađeno u RS-u, uz naše zajedničke napore, nema nikakve sumnje da je za dobrobit kako RS-a tako i čitave BiH", kazao je ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko obraćajući se prisutnima.

Prema njegovim riječima, loše je da se iz ovoga prave neke "neispravne priče“ da Rusija želi neravnotežu.

"Mi želimo ravnotežu i želimo što više odnosa, političkih, privrednih, kulturnih, humanitarnih sa čitavom Bosnom i Hercegovinom", kazao je Bocan Harčenko.

On navodi da postoji jedno mišljenje koje je, kaže, apsolutno izvan realnosti, a to je mišljenje "ili Evropska unija ili Rusija“.

"Ovo je velika zabluda jer stvarni progres moguć je samo uz uravnotežen razvoj odnosa i sa Evropom, odnosno Evropskom unijom i sa Rusijom", istakao je Bocan Harčenko.

On je izrazio uvjerenje da će, ako se zatvori OHR, narodi BiH, dva entiteta i čitava BiH "imati više zraka i više mogućnosti za saradnju sa svima“.

Na kraju svog obraćanja, izrazio je saučešće svim građanima BiH zbog žrtava i posljedica izazvanih katastrofalnim poplavama.

Prijemu povodom Nacionalnog dana Rusije prisustvovale su zvanice iz političkog i javnog života, te predstavnici diplomatskog kora.

Između ostalih, prisustvovao je i predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je kazao novinarima da je došao da čestita nacionalni praznik Ruskoj Federaciji.

"Sa Ruskom Federacijom mi iz RS-a imamo dobru saradnju. Ona je svake godine sve bolja i otvorenija, puna principijelnog razumijevanja. Neki to pokušavaju spekulativno da prikažu kao neku drugu vrstu priče, ali ono što RS cijeni to je činjenica da se Rusija ponaša principijelno, poštuje Dejtonski sporazim, poštuje i teriritorijalni integritet BiH, ali isto tako poštuje i ono što jeste RS i što jesu prava RS-a", kazao je Dodik.