BiH
19

Boban: Protiv štrajkačkog odbora sindikata pokrenuti disciplinski postupci

FENA
Protiv štrajkačkog odbora sindikata koji su bili u štrajku početkom prošlog mjeseca zbog ugroženosti ekonomsko- socijalnih prava uposlenika Željeznica FBiH (ŽFBiH), pokrenuti su disciplinski postupci.

"Disciplinski postupci su pokrenuti na osnovu presude Općinskog suda u Sarajevu kojom je zabranjeno provođenje štrajka. Međutim, ti postupci se provode prije pravosnažnosti presude, a na koju smo uložili žalbu", izjavio je Feni predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područje infrastrukture ŽFBiH Igor Boban.

On je dodao da su disciplinski postupci pokrenuti protiv 12 zaposlenika, te da smatra da se radi o mobingu i pokušaju pritiska na štrajkače kako bi se unio strah među uposlene i razbilo djelovanje sindikata.

"Mi nećemo ni po bilo koju cijenu odustati od naših prava koja nam pripadaju po zakonu", dodao je Boban.

Kako je poznato, štrajk koji su Samostalni sindikat izvršnog osoblja područje infrastrukture ŽFBiH, Nezavisni sindikat željezničara u FBiH i Samostalni sindikat tehničko-kolske službe Željeznica FBiH zakazali za 1. april ove godine, prekinut je 9. aprila na osnovu presude Općinskog suda.

"Nastavkom nelegalnog štrajka imenovani su pričinili veću materijalnu štetu društvu, što je u postupku utvrđivanja i o čemu će poslodavac nakon prikupljenih dokaza naknadno odlučivati", navodi se, između ostalog, u zahtjevu za pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti zaposlenika za povredu radne obaveze iz ugovora o radu, a koji je potpisao predsjednik Uprave ŽFBiH Nedžad Osmanagić.