BiH
0

Blokiran račun Općine Bosanska Kostajnica

FENA
Bosanska Kostajnica
Bosanska Kostajnica
Račun Općine Bosanska Kostajnica od jučer je blokiran po osnovu sudske presude, čiji iznos sa kamatama iznosi 24.200 KM.

Načelnik Drago Bundalo rekao je da će blokada računa proizvesti teške posljedice po budžet te lokalne zajednice, jer će biti dovedene u pitanje redovne isplate stipendija, doznake socijalnim korisnicima, isplate budžetskim korisnicima, ali će prozurokovati probleme i kada je u pitanju investicioni ciklus.

Kazao je i da prilikom primopredaje vlasti nije upoznat sa izgubljenim sudskim sporovima, kolika je njihova vrijednost te ne zna da li tu općinu očekuje još takvih sporova.

Bundalo je naveo i da je ova sudska presuda posljedica "nedomaćinskog odnosa i ponašanja bivše vlasti koja je smatrala da ništa nije postojalo prije nje, a da s njom sve počinje“.

"Općina je sa jednim licem potpisala predugovor o otkupu zemlje u Bloku 1 sa iznosom od 25 KM po metru kvadratnom. Bivša vlast je taj ugovor raskinula i insistirala na cijeni od 12,70 KM po m2. Kako vlasnici zemlje nisu pristajali na ovaj iznos, Općina je pozvala sudskog vještaka koji je procijenio zemlju na 33,50 KM po m2, ali nije prihvatila ni ovaj iznos i pokrenuta je sudska parnica koju smo izgubili. Po presudi iznos kvadratnog metra iznosi 40 KM", pojasnio je Bundalo.

Vezani članci