BiH
3

Blizu 7,5 miliona eura za finansiranje tužilaca, savjetnika i drugog osoblja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o budžetskoj podršci pravosuđu u BiH iz IPA programa 2012.

Memorandum će naknadno potpisati i ministar pravde BiH Bariša Čolak koji je bio spriječen da prisustvuje današnjoj ceremoniji.

Potpisivanje ovog dokumenta omogućit će isplatu prve tranše od 7.438.000 eura namijenjenih za finansiranje novih tužilaca, savjetnika, infrastrukture i ostalog pomoćnog osoblja koji će biti angažirani u sudovima na svim nivoima vlasti na slučajevima ratnih zločina. Ukupan iznos koji će biti isplaćen za pomoć pravosudnim institucijama u BiH je oko 15 miliona eura.

Sorensen je u izjavama za medije istakao da potpisivanje Memoranduma ima emotivnu dimenziju te dimenziju pomirenja i izgradnje kapaciteta pravosuđa u BiH.

"Prepoznato je da su neriješeni slučajevi ratnih zločina bitni za BiH te da je njihovo rješavanje neophodno da bi BiH mogla prevazići prošlost i krenuti ka budućnosti. Po našim saznanjima riječ je o oko 1.300 slučajeva, a koji trebaju biti riješeni što prije", istakao je Sorensen.

Evropska unija i OSCE će, dodao je Sorensen, vršiti monitoring ovog programa koji će trajati dvije godine, a otvorena je i mogućnost da čitav proces bude i ažuriran.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić naglasio je da će ova sredstva povećati efikasnost sudova i tužilaštava na svim nivoima u BiH u slučajevima ratnih zločina te da je njihovo rješavanje interes svih u BiH.

"Institucije pravosudne vlasti na nivou BiH dobit će 2.583.357 eura, Federacije BiH 2.195.844 eura, RS-a 2.502.520 eura, a Brčko Distrikta 156. 258 eura. Bit će pojačana revizija učinka institucija i troškova jer nam je stalo da znamo na koji način se procesuiraju slučajevi ratnih zločina, a pogotovo je bitno da znamo troškovnu stranu koja je u prošlosti, nekada opravdano, a nekada ne, izazivala različite nedoumice", zaključio je Špirić.

Po potpisivanju Memoranduma, ambasador Sorensen i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milorad Novković potpisali su i Operativni memorandum kojim je naznačeno da će za potrebe procesuiranja ratnih zločina biti angažirano 20 novih tužilaca.

"Na nivou BiH bit će angažirano njih pet te 15 u entitetima RS i FBiH. Potpuno sam siguran da ćemo u značajnoj mjeri ispuniti strateške ciljeve koji su propisani u Strategiji za procesuiranje predmeta ratnih zločina. Ovo je prvi put da je EU odlučila da finansira tužioce koji rade na ovim predmetima i mi cijenimo pomoć u rješavanju problema koji opterećuje pravosudne institucije, ali i građane BiH", rekao je Novković.

Ustvrdio je da će, uz ovu finansijsku podršku, procesuiranje predmeta ratnih zločina biti završeno u razumnom vremenu te da će žrtve doživjeti satisfakciju, a počinioci zasluženu kaznu.