Crna policijska statistika
0

Blizu 30.000 bh. vozača uhvaćeno pijano

Piše: A. Kovač
Kultura vožnje u BiH još uvijek je nedostižni pojam pa zato policija bilježi pristojne brojke u svim vrstama saobraćajnih prekršaja, koje se također manifestiraju i brojnim saobraćajnim nesrećema sa poginulim, teško povrijeđenim i velikom materijalnom štetom. Evo pregleda svih prekršaja u toku ove godine koje su entitetske policije zabilježile tokom svoga rada na terenu.

U prvih devet mjeseci ove godine na području Federacije BiH policija je zatekla 15.423 vozača da upravljaju automobilom pod dejstvom alkohola. Bez položenog vozačkog ispita, pak, policija je za volanom zatekla 5.980 osoba.

„Prema podacima kojima raspolaže Federalna uprava policije iz godine u godinu sve je veći broj osoba koje policija zatekne da upravljaju automobilom pod uticajem alkohola i bez položenog vozačkog ispita što pokazuje neodgovornost mnogih vozača i predstavlja veliku opasnost za druge učesnike u saobraćaju“, kazao je u izjavio za Sarajevo-x.com Robert Cvrtak, portparol Federalne uprave policije.

Cvrtak je dodao da činjenica da mnogi vozači koji su jednom počinili prekršaj, nakon izrečene sankcije, počine ga drugi put ili, pak, i po nekoliko puta što ustvari govori o tome da kod takvih vozača nije razvijena svijest o posljedicama koje mogu izazvati, odnosno, ugroziti život drugih učesnika u saobraćaju, te se postavlja pitanje da li bi takvi vozači uopće trebali imati vozačku dozvolu.

„Statistički podaci ukazuju da treba iznalaziti učinkovitije mjere u rješavanju ovog problema, s obzirom da mjere koje su do sada poduzimane ne daju maksimalne učinke“, dodao je Cvrtak.

Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod uticajem alkohola u prvih šest mjeseci na području Federacije BiH otkriven je na području Unsko-sanskog kantona, potom slijede Kanton Sarajevo, Srednjobosanski kanton, Zeničko-dobojski, Tuzlanski, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovački, Posavski, Bosanskopodrinjski, te Kanton Livno.

Bez položenog vozačkog ispita najviše vozača je, također, otkriveno na području Unsko-sanskog kantona, a namanje na području Bosanskopodrinjskog kantona.

Zbog tehničke neispravnosti, pak, iz saobraćaja je na području Federacije BiH isključeno 3.131 vozilo, a zbog nevažeće registracije odnosno isteka registracije isključeno je 9.018 automobila. Za očekivati je, tvrde iz Federalne uprave policije, da će u narednom periodu, zbog teške ekonomske situacije, ovakvih vozila biti sve više u saobraćaju.

Sigurnosni pojas tokom vožnje u prvih devet mjeseci ove godine na području Federacije BiH nije koristilo 29.603 vozača, dok je 4.857 osoba zatečeno da tokom vožnje razgovara na mobitel.

Na području Republike Srpske u prvih devet mjeseci ove godine iz saobraćaja je isključeno 13.266 vozača koji su vozili u alkoholisanom stanju, a 2.704 automobila su isključena iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti. Na vanredni tehnički pregled je upućeno 3.948 automobila, od kojih je za 3.208 utvrđeno da su tehnički neispravna.