Zajednička molitva
328

Blagoslovljeni temelji crkve Blaženih Drinskih mučenica u Goraždu

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Danas su u Goraždu blagoslovljeni temelji crkve Blaženih Drinskih mučenica čija je izgradnja započela nedavno.

Dešava se to na dan kada župa u Goraždu slavi svog zaštitnika svetog Dominika, a obilježavanje je započelo svečanom misom u kapeli sv. Dominika, koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

Danas je upućena i zajednička molitva na mjestu stradanja Drinskih mučenica, a vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukušić sa temelja crkve uputio je dvije važne poruke.

"Trebamo svi naučiti da je jedino gradnja u ljudskim životima, ako je na riječi božijoj, na zakonima božijim garant sreće na ovoj zemlji I garant buduće sreće na nebesima. Jedna poruka je da nikada više pod zagovorom Drinskih mučenica i po blagoslovu dragoga boga se ne dogodi da ikome igdje i ikad bude nasilno oduzet život koji je najveći dar božiji kojeg se može uopće imati na ovoj zemlji i drugo neka po zagovoru istih Drinskih mučenica cijeli svijet i mi danas ovdje nauče poštivati dostojanstvo I čast žene jer Drinske mučenice i jesu kršćanske mučenice zato što bud branile svoju čast, čast žene I svo zavjet dat dragom bogu", poručio je Vukšić.

Nakon čitanja povelje ona je bila ugrađena u temelje crkve, a ovom su događaju prisustvovali gradski i vjerski zvaničnici iz Goražda.

Pripremni radovi za gradnju crkve blaženim Drinskim mučenicama započeli su u junu mjesecu ove godine, a u tom poslu su učestvovali pripadnici Oružanih snaga BiH, dok je izvođač radova goraždanska firma Markan gradnju počela 19. jula.

Planirano je da crkva bude ukrovljena sa izgrađenim zvonikom do 15. decembra ove godine, odnosno do blagdana Drinskih mučenica. Zanimljivo je da je granja crkve započela u godini kada se obilježava 80 godina od tragičnog stardanja Drinskih mučenica te 10 godina nakon proglašenja blaženim odnosno beatifikacije.

Za potpun završetak svih poslova potrebno je oko pola miliona maraca. I dok su za prvu fazu radova sredstva osigurana, ostatak novca i dalje nedostaje, ali se u goraždanskoj župi nadaju da će se on prikupiti postepeno,uz razumijevanje svih koji žele podržati gradnju crkve.

Kompleks budućega svetišta, osim same crkve, uključuje muzej, spomen-sobu, prostrani trg i svratište, koji će biti izgrađeni u blizini postojeće zgrade kantonalnih institucija.

Inače, ova se crkva gradi se neposredno uz mjesto na kojem je od 1889. godine stajala katolička župna crkva Presvetoga Srca Isusova, koja je nakon Drugoga svjetskog rata najprije pretvorena u konjušnicu, potom u skladište da bi se 1957. većim dijelom urušila,da bi nakon toga bila potpuno uklonjena.

Nova će crkva će biti sagrađena stotinjak metara od mjesta stradanja Drinskih mučenica i neposredno iznad lokacije 2010. godine srušene porodične kuće svećenika don Ante Bakovića, u kojoj su se, još u noći njihova stradanja, dogodila prva svjedočanstva o mučeništvu sestara, koja su i bila ključna u procesu za beatifikaciju.

Podsjetimo, časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi – Austrijanka Berchmana Leidenix, Hrvatica Jula Ivanišević, Slovenke Krizina Bojanc i Antonija Fabjan te Mađarica iz Hrvatske Bernadeta Banja – živjele su i časno obavljale svoje redovničke dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama. Iz samostana, koji je potom zapaljen, četnici su ih nasilno odveli 11. prosinca 1941. Na putu do Goražda, po velikoj hladnoći, najstarija među njima,76-godišnja sestra Berchmana nije izdržala, pa je ubijena kod starog pračanskog mosta u Sjetlini.

Četiri sestre – Julu, Krizinu, Antoniju i Bernadetu – doveli su u Goražde, gdje su bile smještene u tadašnjoj vojnoj kasarni "Petra Karađorđevića", a današnjoj osnovnoj školi "Husien efendija Đozo".

Tokom noći četnici su provalili u njihovu prostoriju s namjerom da ih zlostavljaju, a birajući između smrti i časti, časne sestre skočile su sa sprata ovog objekta. Polomljene, četnici su ih usmrtili noževima, a njihova tijela bacilli u Drinu.