BiH
0

Bjesni psi šetaju ulicama Sarajeva

Klix.ba
U saopštenju press službe Kantona Sarajevo navodi se da je u posljednjih dvadesetak dana registriran silvatični oblik bjesnila na području tri sarajevske općine, pa se stanovnici upozoravaju na mogućnost kontakta sa zaraženim životinjama.

Silvatični oblik bjesnila registriran je na području tri sarajevske općine i to: Hadžići, Ilijaš, Vogošća, pa se upozoravaju svi vlasnici pasa, a posebno lovci i stanovnici prigradskih naselja na mogućnost kontakta sa zaraženim lisicama i drugim divljim životinjama.

Radi specifičnih promjena u ponašanju životinja i njihovog izgleda, iste je lako prepoznati, pa i postaviti sumnju na moguću zarazu. Naime, životinje silaze slobodno u naseljena mjesta, ne plaše se, izrazito su agresivne prema psima, a od spoljnih znakova pokazuju jaku mršavost, propalo neugledno krzno, obješenu donju vilicu i jako lučenje pljuvačke. U takvim situacijama životinju je lako ubiti čak i običnim drvetom. Ukoliko se to desi neophodno je odmah obavijestiti najbližu veterinarsku ambulantu.

Ako u kontaktu sa zaraženim životinjama ili u toku lova, dođe do povrjeđivanja ljudi, pasa ili drugih domaćih životinja neophodno je bez odlaganja potražiti ljekarsku pomoć i obavijestiti najbližu veterinarsku ambulantu.

U cilju sprečavanja daljnjeg širenja zaraze i ugrožavanja zdravlja ljudi neophodno je vlastite pse držati u skladu sa zakonom propisanim normama-kontrolirano kretanje pod stalnim nadzorom vlasnika. U periodu od novembra do decembra, životnje trebaju biti podvrgnute obaveznom preventivnom cijepljenju protiv bjesnila putem javne veterinarske službe.