Selektivna praksa
93

Bjelica Prutina ukazala na licemjerje članova CIK-a: Kako nije govor mržnje kada Sebija Izetbegović priča o Tomašici?

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je juče Centralna izborna komisija BiH raspravljala o govoru mržnje tokom predizborne kampanje članica komisije Vanja Bjelica Prutina se oglasila želeći ukazati na nekonzistentnost drugih članova komisije.
Iako je u fokusu bila rasprava i glasanje o govoru mržnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je gostujući na Happy TV iznio dosta kontroverznih i uvjerdljivih izjava, na sjednici se raspravljalo i o drugim slučajevima.

Vanja Bjelica Prutin je upozorila da se obrati pažnja na slučajeve mržnje koji su razmatrani te na način glasanja drugih članova CIK-a.

Prvi slučaj o kome se raspravljalo bio govor kandidata SDA Nezira Pivića tokom predizbornog skupa u Zenici gdje je direktno targetirao načelnika Zenice Fuada Kasumovića.

"Peti na listi Fuada Kasumovića je pukovnik HVO-a. Kasumoviću neka te je stid i neka te stigne suza svake majke, djeteta i supruge šehida. Svih onih kojima je ta vojska tog kandidata nanijela neviđeno zlo i patnju", kazao je tada Pivić

Bjelica Prutina je usporedila ovaj slučaj sa onim kada je kandidatkinja PDA Elzina Pirić kao kandidatkinja PDA za Federalni parlament, na predizbornom skupu 9. septembra povezala jedan predizborni plakat sa fašističkim pozdravom iz Drugog svjetskog rata. Pirić je rekla da "nas neko pozdravlja kao nekad ‘39. kako su pozdravljali Evropu".

CIK je tada Pirić kaznio s 5.000 KM a stranku s 3.000. KM. Iako je u slučaju Pivića poruka direktnija te nema aluzije, većina članova CIK-a je konstatovala da se ne radi o govoru mržnje.

Drugi slučaj se tiče kontroverznog govora kandidatkinje SDA Sebije Izetbegović na predizbornom skupu.

"Selam alejkum i dobro veče. Selamim vas, a selamim i te 'luzere' zakrvavljenih očiju, nesretnike i gubitnike koji su otpali od nas i krenuli nekim groznim putevima koji će ponovo kako reče naš Amor, ako uspiju voditi u Tomašice, logore, stratišta i masovne grobnice", kazala je tada Izetbegović.

Kao i u prethodnom slučaju jedina za diskusiju se javila Bjelica Prutina koja je obrazložila zbog čega se ovaj slučaj treba okrakterisati kao govor mržnje. No i ovaj put većina članova CIK-a je odlučila da se ne radi o govoru mržnje.

Naredna tačka se ticala govora Milorada Dodika prilikom gostovanja na Happy TV u emisiji "Ćirilica" na Happy TV. Sporno se bile tačke: da on nije bosanski Srbin, nego Srbin; o izjavi koja se odnosi na Srebrenicu i broj bošnjačkih žrtava u ratu u BiH, te o dijelu govora u kome Bošnjake naziva muslimanima.

Bjelica Prutina je na sjednici kazala kako bi se ovo trebalo razdvojiti, ali da će uprkos tome glasati za odluku kojom se ovaj nastup karakteriše kao govor mržnje. No za razliku od prethodnih slučajeva, bošnjački članovi komisije Suad Arnautović i Ahmet Šantić, su također glasali da se radi o govoru mržnje.

"Moj glas koji je uvijek bio principijelan treba u ovom slučaju da da legitimitet neprinicpijelnom glasanju. Ako niko nije odgovoran nije ni Dodik. Potpisali smo svi izjavu UN-a na nultu toleranciju govora mržnje, no neki je imaju u osnovu samo u odnosnu na određene kandidate" poručila je Bjelica Prutina.

Dodala je da da će na narednoj sjednici povući svoj glas i podržati prijedlog o odbijanju prigovora SDA koji se tiče govora Dodika kao neosnovanog jer su svi takvi prigovori odbijeni.

"Ne želim svojim glasom dati legitimitet pristrasnom djelovanju CIK-a", zaključila je Bjelica Prutina.

Podsjećamo Bjelica Prutina je bila u nekoliko navrata žrtva gnusnih uvreda predsjednika RS-a Milorada Dodika, te joj je jedno vrijeme osigurana i policijska zaštita.