Našli niz zamjerki
0

Evropska unija pokrenula postupak protiv Muskove društvene mreže X

M. G.
Evropska unija pokreće postupak protiv platforme X, nekada poznate kao Twitter, zbog sumnje u kršenje zakona EU o dezinformacijama, nelegalnom sadržaju i transparentnosti, saopćila je Evropska komisija.

Odluka o pokretanju formalnog postupka protiv kompanije, koja je u vlasništvu američkog milijardera Elona Muska, dolazi nekoliko sedmica nakon što je X pozvan da pruži dokaze usklađenosti s novim zakonima namijenjenim eliminaciji govora mržnje, rasizma i lažnih vijesti sa platformi u EU.

Prema Zakonu o digitalnim uslugama, koji je stupio na snagu u augustu, kompanija može biti kažnjena s 6% svog globalnog prihoda ili joj se može zabraniti rad širom EU ako se utvrdi da je prekršila zakon.

Thierry Breton, komesar EU zadužen za sprovođenje DSA, potvrdio je istragu u objavi na Muskovoj platformi.

"Danas otvaramo formalni postupak protiv X", napisao je, ističući da se to čini zbog "sumnje u kršenje obaveza borbe protiv nelegalnog sadržaja i dezinformacija; sumnje u kršenje obaveza transparentnosti i sumnje u obmanjujući dizajn korisničkog sučelja".

Istraga o "obmanjujućem dizajnu" odnosi se na upotrebu "plavih oznaka" koje su sada dostupne samo onima koji plaćaju. Prije Muska, Twitter je dodjeljivao plave oznake provjerenim korisnicima u javnosti, uključujući zvaničnike i slavne osobe.

U junu, nakon sastanka s Bretonom u Kaliforniji, Musk je inzistirao da će se pridržavati zakona.

Međutim, kritičari Muskove platforme osudili su navodno prisustvo lažnih vijesti i govora mržnje na X, posebno od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i kasnijeg bombardovanja Gaze od strane Izraela.

Prvog oktobra, EU je poslala formalno pismo X zbog "naznaka" da se platforma "koristi za širenje ilegalnog sadržaja i dezinformacija u EU" nakon napada Hamasa na Izrael.

U odgovoru je Linda Yaccarino, izvršna direktorica X-a, napisala Bretonu da kompanija "aktivno radi na zadovoljenju operativnih potreba ovog brzo evoluirajućeg sukoba".

"X se obvezuje da služi javnom razgovoru, posebno u kritičnim trenucima poput ovog, i shvata važnost rješavanja bilo kojeg ilegalnog sadržaja koji može biti širen putem platforme. Nema mjesta na X za terorističke organizacije ili grupe nasilnih ekstremista, a mi i dalje uklanjamo takve račune u stvarnom vremenu, uključujući proaktivne napore", rekla je.

U saopćenju Evropske komisije navodi se da je donesena odluka o pokretanju postupka protiv X na osnovu "preliminarne istrage", koja se navodno odnosi na "širenje ilegalnog sadržaja u kontekstu terorističkih napada Hamasa na Izrael".

Navodi se da će postupak biti usmjeren na funkcionisanje mehanizma obavještavanja i djelovanja u vezi s ilegalnim sadržajem, koji uključuje pravne naloge od policije ili drugih vlasti EU da se sadržaj ukloni u roku od jednog sata.

Također će se ispitati učinkovitost "zajedničkih bilješki" X-a, koje omogućuju javnosti da komentariše istinitost ili legalnost objava.

Ranije ove godine, Facebook, TikTok i tehnološki divovi Google i Microsoft pridružili su se kodeksu ponašanja koji je postavila EU kako bi se pripremili za nove zakone u DSA.

Međutim, u maju je Twitter napustio kodeks ponašanja, što je izazvalo upozorenje Bretona da "možete pobjeći, ali se ne možete sakriti".

"Preko dobrovoljnih obveza, borba protiv dezinformacija bit će pravna obaveza prema DSA od 25. augusta. Naši timovi bit će spremni za provođenje", rekao je.