Predstavljamo
13

Bjelašnica mountain bike cross 2012. za promociju turizma BiH

Klix.ba
Projekat "Bjelašnica mountain bike cross 2012." je zamišljen kao projekat međunarodnog karaktera čijom bi se uspješnom realizacijom moglo postići ispunjenje osnovnog cilja da u budućnosti dobije status tradicionalne manifestacije, koja će svojom organizacijom ponuditi veoma jaku podršku promociji Bosne i Hercegovine kao izuzetno pogodne turističke destinacije u svijetu.

Na organizaciji projekta radi više udruženja i klubova, što je jasan pokazatelj da postoji volja i želja da ovaj projekat bude realizovan na kvalitetan način uz angažovanost više od 100 potrebnih volontera.

Bitno je naglasiti da ovaj projekat nije samo takmičarskog karaktera, već je u pitanju i projekat koji ima elemente orijentaciono-edukativnog i ekološkog značaja.

U selu Umoljani na Bjelašnici planirano je održavanje kraćeg historijskog časa o nastanku tog sela, kao i o drugim historijskim činjenicama vezanim za planinu Bjelašnicu.

Također, na mapi koju će sa sobom imati svaki takmičar bit će ucrtano nekoliko kotnih tačaka koje se moraju pronaći da bi se uspješno završila utrka, čime se želi istaći da brdski biciklizam zahtijeva i poznavanje elemenata snalaženja u prirodi, čitanja karata i ostalih edukacionih segmenata.

U manifestaciju je uključena i Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Fikretom Musićem, koji su prepoznali i podržali ovaj projekat, a u narednim danima se očekuje podrška i Grada Sarajeva te Opština Trnovo i Konjic.

Način prijave učesnika

Registracija učesnika će se isključivo vršiti putem e-maila [email protected]. Staza u dužini od oko 30 km počinjat će na Babinom dolu i kretat će se sljedećom rutom: Babin do - Kuća spasa - Lukomir - Crveni klanac - Gradina - Umoljani.

Učesnici čije je mjesto stanovanja van Kantona Sarajevo i koji izraze želju da im se obezbijedi smještaj dužni su platiti kotizaciju za učešće u iznosu od 10 KM. Pored obezbijeđenog smještaja, koji uključuje noćenje sa doručkom, učesnici će imati obezbijeđen i prevoz, ručak nakon utrke te tekućinu za vrijeme same utrke. Učesnici sa područja Kantona Sarajevo, koji ne trebaju smještaj, dužni su platiti kotizaciju za učešće u iznosu od 5 KM.

Popunjavanje prijavnih formulara i plaćanje kotizacije za učešće će se odvijati do 09:30 sati, a start je planiran za 10:00 sati u nedjelju, 16. septembra.

Ukoliko imate želju da učestvujete u ovom projektu, bilo kao pojedinac ili kao klub, javite se e-mailom i potvrdite svoje učešće.

E-mail u kojem izražavate želju za učešćem u projektu “BMC 2012.” mora se sastojati iz sljedećih podataka: a) Ime i prezime učesnika b) Naziv kluba (ukoliko je učlanjen u neki od biciklističkih klubova)

c) JMBG i mjesto stanovanja d) Kontakt telefon e) Učesnik sam koji plaća kotizaciju za učešće u iznosu od _______ f) Ukoliko učesnik nije punoljetan, potrebno je da ima saglasnost roditelja/staratelja za učešće u pomenutom projektu.

Organizator ovog projekta je Udruženje “Metamorfoza”, a suorganizatori su: “Klub spasavalaca 2000”, Studentski parlament u Sarajevu (SPUS), PD Energoinvest i PD Igman.