Otišao u Siriju 2014.
8

Bivši pripadnik IDIL-a Jahja Vuković izručen BiH

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bivši pripadnik tzv. Islamske države Jahja Vuković, rođen 1999. u Bihaću, je uhapšen u Turskoj, a zatim je transportovan u Bosnu i Hercegovinu. Sumnjiči se da je 2014. otputovao u Siriju gdje se priključio Al Nusri.

Kako su saopćili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, izručenje osumnjičenog realizirano je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon čega je uhapšen i bit će predat postupajućem tužitelju.

Osumnjičeni Vuković je pod istragom Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i osumnjičen je da je 2014. godine otputovao u Siriju te se priključio paravojnim formacijama tzv. ISIL-a koji je od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija proglašen terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji Al Nusra Front gdje je zajedno sa drugim državljanima Bosne i Hercegovine u okviru jedinice Hattab učestvovao u terorističkim aktivnostima ove grupe, koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protupravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti.

Prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine i konačnog sloma IDIL-a, nakon čega se skrivao na području Turske gdje je otkriven i uhapšen.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela organizovanje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa članom 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine te će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog te donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Odsjek za terorizam operaciju su realizovali sa partnerskim institucijama Bosne i Hercegovine i inostranstva u okviru antiterorističkih aktivnosti, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.