BiH
0

Bivši logoraši obilježavaju 18. godišnjicu zatvaranja logora "Manjača"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Bivši logoraši obilježit će danas 18. godišnjicu zatvaranja logora "Manjača".

Organizatori obilježavanja su Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Savez logoraša Unsko-sanskog kantona "Dr. Irfan Ljubijankić" te udruženja logoraša Ključ, Sanski Most, Kozarac i Prijedor '92.

Oni će na mjestu bivšeg logora podsjetiti na prvo masovno otpuštanje zatočenika iz "Manjače" uz posredovanje Međunarodnog Crvenog križa.

Logor "Manjača" prvi put je otvoren 1991. godine, kada su tu dovedeni Hrvati s okupiranog dijela Hrvatske, s prostora općina Slunj, Cetingrad, Korenica i dr.

Početkom agresije na BiH 1992. godine, na "Manjaču" su dovedeni Bošnjaci i Hrvati, uglavnom s prostora Bosanske krajine, a postojale su i grupe iz drugih dijelova BiH, kao što su Grapska - općina Doboj, Bugojno i Travnik.

Prema podacima Saveza logoraša u BiH, zadnja grupa logoraša iz "Manjače" je puštena ili deportovana u druge logore u decembru 1992.

Na osnovu dosadašnjih presuda ICTY-a i sudova u regionu, kroz ovaj logor prošlo je oko 5.000 zarobljenih.

Prema nezvaničnim podacima, 1995. na "Manjaču" su dovedeni Srbi koji su odbili lojalnost Karadžićevim sljedbenicima, navedeno je u saopćenju iz Saveza logoraša u BiH.