BiH
2

Bivši iranski diplomata deportovan iz naše zemlje

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zbog nepoštivanja imigracionih propisa BiH, bivši iranski diplomata inicijala S.M.B.G. sinoć je u pratnji službenika Službe za poslove sa strancima deportovan iz BiH uz vremensku zabranu ponovnog ulaska i boravka u BiH, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Deportacija je uslijedila kao rezultat svjesnog ignoriranja zakona, propisa i institucija BiH koje reguliraju i staraju se za provođenje imigracione politike BiH.

Ovaj iranski državljanin, koji je prije tri mjeseca doputovao u BiH s iranskim diplomatskim pasošem, u prethodnom periodu nije želio regulirati svoj status u našoj zemlji.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je nedavno na tu činjenicu upozorilo Ambasadu Irana u Sarajevu, tražeći da se podnese zahtjev za notifikaciju kako bi ovaj iranski državljanin dobio status diplomate zaposlenog u Ambasadi Irana u Sarajevu.

No, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je obaviješteno kako Iranska ambasada nema namjeru to učiniti, a što znači da to ministarstvo nema pravni osnov izdati identifikacionu iskaznicu ovom iranskom državljaninu.

Na taj način je ovaj strani državljanin, u skladu s Bečkom konvencijom, ostao bez statusa diplomate u BiH.

On je također ignorirao i upute Službe za poslove sa strancima o načinu na koji može legalizirati boravak u BiH, te se oglušio i na izrečenu mjeru kojom mu je naloženo da dobrovoljno napusti BiH.

Nakon što je istekao rok koji mu je ostavljen da sam napusti zemlju, on je u ponedjeljak smješten u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Izrečena mu je mjera deportacije i vremenska zabrana ulaska u BiH i sinoć je sa sarajevskog aerodrome upućen ka matičnoj zemlji, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.